
Het water van je aquarium wil je het liefst zo helder mogelijk houden. Toch kan het een keer voorkomen dat je water groenig en troebel van kleur is. Dat is natuurlijk geen mooi zicht en dat wil je het liefst verhelpen.
Vaak heb je te maken met zweefalg, waardoor je water groen van kleur wordt. Gelukkig kun je zweefalg heel makkelijk en op een natuurlijke manier bestrijden.
Heb je een troebel aquarium, maar is je water niet groen? Lees dan een artikel dat ik geschreven over de oorzaken van troebel aquarium water en waarom het gevaarlijk kan zijn.
Wat is zweefalg?
Zweefalg zijn kleine organismes (fytoplankton) die in het water zweven en groen van kleur zijn. Als er genoeg fytoplankton in het water is kan deze een groene kleur krijgen en spreekt men van zweefalg. Hoewel zweefalgen niet gevaarlijk zijn kan het je aquariumwater wel een lelijke groene kleur geven.
De fytoplankton die zichtbaar is als zweefalg is eigenlijk altijd in je aquarium aanwezig, zelfs bij kraakhelder water! Het zijn er dan echter zo weinig dat je water er niet groen van gaat kleuren.
Kenmerkend bij deze plankton is dat ze zich enorm snel kunnen vermenigvuldigen als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn. Op tijd van enkele dagen kan de populatie algen zó groot worden dat je water een groene kleur krijgt en men spreekt dan van zweefalg.
Ondanks dat je deze algen niet met het blote oog kunt zien, kun je wel het effect zien (groen water) als er vele miljarden in je water rondzweven.
Gelukkig is zweefalg makkelijk te bestrijden als je de oorzaak aanpakt.
Oorzaak zweefalg in Aquarium
Er zijn een aantal oorzaken te noemen die de groei van zweefalgen in je aquarium versnellen. Om dus te voorkomen dat je aquarium water groen kleurt dien je onderstaande oorzaken aan te pakken.
Vervuild aquarium water
Zoals je nu weet behoren zweefalgen tot de fytoplankton familie en deze kunnen zich snel vermenigvuldigen als ze genoeg voedingsstoffen binnen krijgen. De voedingsstoffen die deze plankton gebruikt om snel te groeien zijn fosfaat en stikstofverbindingen dat in het water zit.
In vervuild water komen stikstofverbindingen zoals ammoniak, nitriet en nitraat voor zorgen voor een enorm versnelde toename van het aantal zweefalgen en wordt ook wel een algenexplosie genoemd
Vervuild water in het aquarium kan liggen aan:
- Te veel voer voor de vissen dat niet wordt opgegeten en gaat rotten
- Je hebt teveel vissen in het aquarium
- Het filter kan de afvalstoffen niet snel genoeg verwerken
- Er liggen dode vissen of plantdelen in het water
Tekort aan CO2 voor de aquariumplanten
De planten die in je aquarium zitten hebben bouwstenen nodig om te kunnen groeien. Twee van die bouwstenen zijn CO2 en fosfaat.
Eerder gaf ik al aan dat een overschot aan fosfaat kan leiden tot algengroei in je aquarium en dat klinkt tegenstrijdig:
- Je heb fosfaat nodig om je planten te laten groeien
- Te veel fosfaat leidt tot een algenexplosie
Een overschot aan fosfaat kun je voorkomen door het CO2 gehalte te verhogen in het aquarium. Het fosfaat zorgt er namelijk voor dat CO2 door de plant opgenomen
Het is namelijk zo dat planten voedingsstoffen nodig hebben om te groeien. Fosfaat zorgt ervoor dat je planten CO2 kunnen opnemen om dat later weer om te zetten in suikers door middel van fotosynthese.
Heb je dus een tekort aan CO2, dan nemen je planten ook geen fosfaat meer op. Hierdoor kan het fosfaat gehalte zich langzaam maar zeker opbouwen met een algenexplosie tot gevolg.
Te veel verlichting in het aquarium
Zowel planten als algen houden enorm van licht. Ze gebruiken het licht om hun eigen voedingsstoffen aan te maken met behulp van een proces dat fotosynthese wordt genoemd.
In een aquarium dat voldoende voedingsstoffen bevat voor de planten (en dus ook algen) is een overschot aan licht het gevolg van zweefalg in je aquarium.
Te veel verlichting kan ontstaan doordat je lampen bijvoorbeeld te lang aan staan of je lichtintensiteit te sterk is. Maar het kan ook goed zijn dat er zonlicht in je aquarium schijnt.
Wil je meer weten over de verlichting van een aquarium? Lees hier mijn artikel waar ik uitleg welk verlichting het beste is, hoeveel je nodig hebt en hoelang je verlichting aan moet staan.
Te weinig aquariumplanten
Aangezien algen en planten nagenoeg dezelfde voedingsstoffen gebruiken om te groeien kan de oorzaak van zweefalg ook een te kort aan aquarium planten zijn.
Immers geef je zo de kans aan algen om de voedingsstoffen in het water vrij op te nemen zodat ze kunnen groeien.
Bij een aquarium met voldoende planten komt zweefalg bijna niet voor. De planten nemen de voedingsstoffen namelijk veel sneller op dan algen waardoor er voor de algen een tekort aan voeding ontstaat.
Groene zweefalg verwijderen uit het aquarium
Pak de oorzaak van zweefalg aan
Voor elk probleem is een oplossing en ook het verwijderen van zweefalg uit het aquarium is goed te doen. Nog voordat je algen gaat bestrijden is het eerst noodzakelijk om de oorzaak aan te pakken.
- Zorg ervoor dat zonlicht niet direct in je aquarium kan schijnen.
- Schakel je aquarium verlichting via een timer en zet de lampen niet te lang aan.
- Controleer of je aquarium lampen niet fel zijn (zie ook mijn tips hier over aquarium verlichting).
- Geef je vissen niet teveel voer. Dit kan leiden tot een overschot aan afvalstoffen die algen gebruiken om te groeien.
- Regelmatig water verversen en je aquarium onderhouden verminderen ook de afvalstoffen in het water.
- Misschien heb je teveel vissen in het aquarium die zorgen voor een grote hoeveelheid afvalstoffen.
- Je aquarium is nog niet ingedraaid, waardoor je onvoldoende nuttige bacteriën hebt opgebouwd.
- De capaciteit van de filter is te klein voor het aquarium. Deze kan de afvalstoffen niet op tijd neutraliseren.
- Heb je veel planten in het aquarium, dan kan de oorzaak een CO2 tekort zijn.
- Geef niet teveel plantenvoeding met fosfaat.
- Weinig planten in je aquarium? Zet er wat meer in zodat deze fosfaat en nitraat uit het water kunnen onttrekken.
De juiste balans vinden tussen voedingsstoffen, CO2, verlichting en dergelijke kan altijd lastig zijn. Vaak is het proefondervindelijk uitproberen wat voor jou het beste werkt. Door aan de juiste knoppen te draaien kun je de juiste balans vinden voor jouw aquarium.
Mijn ervaring wijst erop dat minder verlichting vaak al veel problemen met zweefalg verhelpt. Probeer eens een aantal weken het licht minder lang aan te zetten en kijk hoe je aquarium erop reageert.
Zweefalg natuurlijk bestrijden
Goed, nu je de oorzaak van zweefalg hebt aangepakt ben je goed op weg, maar is je aquarium water nog steeds groen. Tijd om je water weer helder te maken, en dat kan op een aantal manieren!
Ik ben een enorme voorstander van het natuurlijk oplossen van problemen in een aquarium, en ook voor zweefalg bestaan er natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Potjes chemische vloeistof die je in water gooit is helemaal nergens voor nodig! Pak eerst de oorzaak aan (zie hierboven) en verwijder daarna zweefalg uit je aquarium.
UV-C Lamp installeren
In mijn ogen is een UV-C lamp de beste oplossing om zweefalg uit je aquarium te verwijderen. Het is enorm effectief en je ziet na 1 dag al een verschil. Na ongeveer 4 tot 5 dagen is de zweefalg compleet verdwenen uit je aquarium en is het water weer kraakhelder!
Het UV licht dat zo een lamp uitstraalt maakt de algen, en vele andere ziekmakende organismes, kapot en is zelf niet schadelijk voor je vissen- en plantenbestand. Let er wel op dat direct UV-C licht wel gevaarlijk is. Daarom zit het ook in een plastic behuizing verpakt zodat je er niet direct in kunt kijken.
Externe filter met UV Lamp
Zelf maak ik gebruik van een externe filter waar al een UV lamp zit ingebouwd. Die kan ik simpelweg aan- en uit zetten met een schakelaar als het nodig is. Al het water dat door de filter loopt komt in aanraking met het UV-C licht waardoor de zweefalg effectief bestreden wordt.
Externe UV Lamp
Als je geen extern filter hebt met ingebouwde UV lamp, dan kun je ook nog kiezen voor een externe UV lamp. Deze zit ingegoten in een plastic behuizing waar je het water doorheen kunt laten stromen. Je zou deze dus kunnen plaatsen voor (of na) je externe filter, of je kunt simpelweg een waterpompje hierop aansluiten.
Inbouw UV lamp
De laatste optie is om in je aquarium een UV lamp te hangen. Dit apparaatje heeft erg veel weg van een interne filter, maar dan zit er dus een UV lamp in verwerkt waar het water langs stroomt. Vanwege de plastic behuizing die eromheen zit zul je niet direct het UV-C licht zien en is het dus veilig in gebruik.
Zweefalgen bestrijden met watervlooien
Watervlooien (Daphnia Magna) zijn hele kleine beestjes die letterlijk algen opeten! Hoewel ik deze techniek zelf nog nooit geprobeerd heb, wordt het toch vaak toegepast in vijvers. Na ongeveer 7 tot 10 dagen zou het water weer helemaal helder moeten zijn. Heb jij hier ervaring mee? Ik hoor het graag van je!
In een aquarium lijkt mij het beste dat je een aantal watervlooien laat rondzwemmen in een fijnmazig netje zodat je vissen ze niet op eten. Heb jij hier ervaring mee? Laat het mij even weten zodat het met iedereen gedeeld kan worden.
Aquarium donker maken
Aangezien zweefalgen licht nodig hebben om te overleven kun je ervoor kiezen om je aquarium een aantal dagen volledig donker te maken. Door ze het licht te ontnemen kunnen ze via fotosynthese niet meer hun voedingsstoffen aanmaken en zullen langzaam dood gaan.
Je planten daarentegen hebben wel genoeg reserves en zullen gewoon overleven, hoewel ze er misschien wat bleekjes uit gaan zien.
Als je deze methode toepast moet je ervoor zorgt dat het aquarium echt pikdonker is. Dat kan bijvoorbeeld door 2 of 3 lagen zwarte vuilniszakken om het aquarium te plakken. Plaats wel nog een extra luchtsteen in je aquarium en zet het CO2 systeem uit zodat je vissen nog genoeg zuurstof krijgen.
Na de donkere periode is het verstandig om je filtersponzen goed te reinigen en een waterwissel van 50% uit te voeren.
Conclusie
Groen water als gevolg van zweefalg komt bij zowel beginnende als doorgewinterde aquaristen voor en is geen reden voor paniek. Het betekend dat er iets uit balans is in het water waardoor een algenexplosie is ontstaan. Gelukkig is dit makkelijk te verhelpen.
De grootste oorzaak is vaak de hoeveelheid licht die in het aquarium schijnt. Zorg ervoor dat dit niet te lang aan staat, en de lichtintensiteit niet te fel is.
Geef daarnaast je vissen niet teveel eten, en zorg dat je aquarium over het algemeen netjes is bijgehouden. Hierdoor verminder je biologische belasting die je filter moet verwerken.
Door water regelmatig te verversen voorkom je opbouw van fosfaat en stikstofverbindingen zoals nitraat die door algen gebruikt kunnen worden als voedingsstoffen.
Nadat je de oorzaak van zweefalg hebt aangepakt is je aquarium water nog steeds groen. Om het weer helder te krijgen is een UV-C lamp de beste en eenvoudigste oplossing. Binnen een week is je water weer helder.
Veelgestelde vragen
Waarom wordt mijn aquarium water groen?
Groen water in je aquarium is vaak het gevolg van een algenexplosie. Zweefalgen ontstaan door een overschot aan licht en voedingsstoffen zoals ammoniak, nitriet, nitraat en fosfaat. Ook kan een tekort aan aquariumplanten of CO2 het gevolg zijn van een algenexplosie.
Hoe kom ik van zweefalg af?
UV-C licht is de meeste effectieve manier om zweefalg in een aquarium of vijver .te bestrijden. Na het aanpakken van de oorzaak ben je met behulp van UV-C licht binnen een week van Zweefalg af. Een alternatieve natuurlijke manier is om watervlooien in het water te zetten die algen opeten.