Witte waas in je aquarium? Zo krijg je weer helder water


troebel aquarium met witte waas

Iedereen wil een helder aquarium hebben, maar soms kun je last hebben van een witte waas in het aquarium. Dat het water mistig wordt is vaak het gevolg van een bacteriebloei in het water en kan gevaarlijk zijn voor je vissen.

Als je last hebt van een witte waas in het aquarium en je aquarium weer helder wilt maken, lees dan snel verder.

Geen last van witte waas, maar wel troebel water? Lees dan mijn artikel over troebel water in het aquarium en hoe je er van af komt.

Hoe ontstaat witte waas in een aquarium?

De witte waas is het gevolg van een bacteriebloei in de waterkolom. Deze bacteriën zijn van nature in kleine getallen aanwezig en met het blote oog niet te zien. Als deze zich echter in korte tijd zeer snel vermenigvuldigen zijn het er zoveel dat dit wordt waargenomen als een witte waas.

In elk aquarium zijn bacteriën te vinden en dat is maar goed ook.

Ze zorgen ervoor dat het water in optimale conditie blijft voor je vissen en dat afvalstoffen worden afgebroken. De bacteriën worden ingedeeld in twee categorieën:

  • Autotrofe bacteriën: deze zitten in het filter en maken hun eigen voedingsstoffen aan
  • Heterotrofe bacteriën: deze zitten in het water en zijn afhankelijk van organisch voedsel

Onder normale omstandigheden is het water in balans: er zijn genoeg bacteriën in het water en filter aanwezig om de afvalstoffen van de planten en vissen snel op te ruimen.

Door een toename van organisch voedsel in de waterkolom kunnen de heterotrofe bacteriën echter exploderen in groei. Dit kan bijvoorbeeld komen door teveel voedsel in het water, een plant die aan het rotten is of een overleden vis.

Aangezien er nu veel meer voedsel aanwezig is voor deze heterotrofe bacteriën kunnen ze zich snel vermenigvuldigen. Dit noemt met ook wel een bacteriebloei.

De heterotrofe bacterie kan zich elke 15 tot 20 minuten vermenigvuldigen! De autotrofe bacteriën (in het filter) kunnen zich niet zo snel vermenigvuldigen, ongeveer elke 24 uur. Dat is bijna een factor 100 langzamer. Hierdoor ontstaat er een onbalans in het water die potentieel gevaarlijk kan zijn voor vissen.

Witte waas in een nieuw aquarium

Als je een aquarium pas op hebt gestart is het heel normaal dat je water troebel gaat worden na een paar dagen. Tijdens het indraaien is het namelijk de bedoeling een goede bacteriekolonie op te bouwen in zowel het water als de filter.

Omdat de bacteriën dit in het water leven zich veel sneller vermenigvuldigen dan de bacteriën in het filter, zul je dit waarnemen als de witte waas. Dit zul je bij vrijwel elk aquarium zien dat nog aan het indraaien is.

Na een aantal dagen zal de witte waas vanzelf wegtrekken en het aquarium weer helder worden. De heterotrofe bacteriën hebben immers het meeste organisch materiaal opgegeten waardoor ze vanzelf in aantallen zullen afnemen.

Zoals hierboven aangegeven hebben deze bacteriën iets van voedsel nodig om in leven te blijven. Dit in tegenstelling tot de autotrofe bacteriën in het filter die hun eigen voedingsstoffen kunnen aanmaken.

Bij een aquarium dat nog aan het indraaien is hoef je je dus niet druk te maken. De natuur zal zelf de juiste balans zoeken, dus ga je niet bezig houden met water verversen en dergelijke.

Witte waas bij een ingedraaid aquarium met vissen

Bij een aquarium dat al is ingedraaid kun je ook last hebben van een witte waas. Ook dit is weer het gevolg van de bacteriebloei in de waterkolom. Dat kan een aantal oorzaken hebben:

  • Er is een vis dood gegaan die je niet hebt opgemerkt
  • Een plant(deel) is aan het rotten
  • Je geeft teveel voeding

Uiteindelijk is de witte waas altijd het gevolg van een onbalans in het aquarium. Een dode vis of teveel voeding wordt simpelweg afgebroken door de heterotrofe bacteriën. Die lusten dat wel en gaan zich snel vermenigvuldigen.

Is witte waas in een aquarium schadelijk voor vissen?

Een bacteriebloei in een aquarium kan schadelijk zijn voor je vissen, omdat deze bacteriën kunnen zorgen voor een ammoniak- of nitrietpiek in het water. Bij grote aantallen kan ook het zuurstofgehalte dermate zakken dat de vissen zullen stikken.

In een aquarium dat in balans is worden de gevaarlijke afvalstoffen zoals ammoniak en nitriet in hetzelfde tempo omgezet tot het minder schadelijke nitraat. Als gevolg van een bacteriebloei kunnen de bacteriën die in het filter zitten de ammoniak en nitriet niet snel genoeg verwerken.

Vaak wordt ook wel eens gezegd dat de witte waas een gevolg is van een ammoniakpiek, maar dat is dus niet waar. De ammoniakpiek is juist het gevolg van een bacteriebloei. Daarom kan het ook zo gevaarlijk zijn voor de vissen.

Daarbij komt ook nog dat de bacteriën enorm veel zuurstof kunnen gebruiken, en zelfs bij een laag zuurstofgehalte het kunnen overleven. Je vissen komen daardoor zuurstof tekort en kunnen daar last van hebben.

Witte waas in aquarium bestrijden

Om witte waas effectief te bestrijden in het aquarium moet je eerst de oorzaak aanpakken. Het is duidelijk dat de bacteriën genoeg voeding ergens uit kunnen halen, dus controleer je aquarium op het volgende:

  • Dode vis(sen) in het aquarium
  • Een plant dat aan het rotten in
  • Voedsel in het aquarium, vaak op de bodem

Daarnaast is het aan te raden om de bodem van het aquarium schoon te maken. Als daar voedsel is achtergebleven zullen de bacteriën het simpelweg opeten en zich weer gaan vermenigvuldigen.

Vervang daarna een deel van het water, bijvoorbeeld 50%. Hiermee kiep je automatisch een groot deel van de bacteriën uit het water.

Een uur later controleer je het water op ammoniak en nitriet. Als deze niet omhoog zijn geschoten zit je veilig en zal de witte waas vanzelf na een aantal dagen wegtrekken.

Vertrouw je de waterwaardes niet of vertonen je vissen vreemd gedrag? Altijd eerst de waterwaardes meten en eventueel water verversen. In het ergste geval je vissen tijdelijk in een ander aquarium zetten.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik de witte waas uit mijn aquarium?
Bij een aquarium dat aan het indraaien is zal de witte waas vanzelf verdwijnen. Als het aquarium al is ingedraaid moet je rottende vissen, planten of overgebleven eten uit het aquarium halen en het water verversen. Na een aantal dagen zal de witte waas vanzelf verdwijnen.

Hoe lang duurt het voordat een aquarium helder is?
Een aquarium dat als gevolg van een bacteriebloei troebel is geworden is na enkele dagen weer helder, mits de oorzaak is aangepakt. Vaak is de oorzaak van witte waas het gevolg van veel organisch materiaal in het aquarium waardoor de bacteriën zich ongestoord kunnen vermenigvuldigen.

Raoul

Hoi! Ik ben Raoul, oprichter en schrijver bij AquaBak waar ik mijn ervaring en algemene informatie deel over alles wat met aquariums en vissen te maken heeft. Mijn eerste (kleine) aquarium kreeg ik ruim 20 jaar geleden en was er meteen verslaafd aan geraakt. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Nieuwste artikelen