Waarom springen vissen uit het water?


Wie vissen houdt heeft vast wel eens een vis op de grond naast het aquarium zien liggen: Ja hoor, er is er weer eentje uitgesprongen. Soms ben je er op tijd bij, maar andere keren is het helaas te laat.

Waarom springen vissen uit het aquarium? Een vis heeft het natuurlijke instinct om op zoek te gaan naar een betere leefomgeving als deze stres ondervindt en dat doet de vis door te springen in de hoop in beter water terecht te komen. Als een vis uit een vijver of aquarium springt kan dat dodelijke gevolgen hebben.

In dit artikel informeer ik je waarom een vis zo graag uit het water springt én hoe je het kunt voorkomen. Zo kun jij zorgen voor een veilige omgeving in en rondom het aquarium. Lees dus snel verder.

4 Redenen waarom vissen uit het water springen

Vissen hebben het vermogen ontwikkeld om bewust uit water te springen met de intentie om in beter water terecht te komen. Vaak is de waterkwaliteit slecht, is het te koud, te warm of hebben de vissen stress. Als laatste redmiddel kunnen ze het water verlaten door te springen.

Onderstaand noem ik 4 punten ervoor kunnen zorgen dat je vissen spontaan beginnen te springen. Pak deze punten dus eerst aan voordat je een deksel op je aquarium zet. Ze springen niet voor niets dus er is iets aan de hand.

1. Niet genoeg zuurstof in het water

Hoe zou jij je voelen als je niet meer genoeg lucht binnen krijgt? Nou, zo voelen vissen zich ook. De eerste tekenen dat er te weinig zuurstof in je water zit, is dat je vissen bovenin het aquarium naar lucht gaan happen. Een enkele vis ziet het helemaal niet meer zitten en probeert uit het aquarium te springen.

Vissen kunnen zuurstof uit het water halen door deze langs hun kieuwen te laten stromen. Als er echter niet genoeg zuurstof in het water zit krijgen ze dus te weinig binnen.

Dit probleem is makkelijk te herkennen en op te lossen.

Het kan zijn dat je aquarium te klein is geworden voor de hoeveelheid vissen die erin zitten. Toen je de vissen erin hebt gezet waren ze klein, maar nu zijn ze groter geworden en hebben daardoor ook meer zuurstof nodig.

Ook kan het zijn dat je te weinig planten in het aquarium hebt staan. De planten zijn namelijk een natuurlijke bron die zuurstof afstaat aan het water.

Een ander probleem is algengroei in het water. Algen staat erom bekend dat ze veel zuurstof gebruiken om te groeien. Heb je last van groen water, dan is dat waarschijnlijk de reden.

Je kunt trouwens ook een luchtsteen in je aquarium doen om zo meer zuurstof in het water te brengen. Het ziet er trouwens ook nog eens leuk uit al die bubbeltjes die omhoog dwarrelen.

Te weinig zuurstof in aquariumwater kun je verhelpen door nu een deel van het water te verversen. Daarna pak je het onderliggend probleem aan: minder vissen, meer planten, betere beluchting en algenbestrijding.

2. Vervuild water

In vies water zwemmen vissen niet graag, dat is duidelijk. Daarnaast kunnen ze ook nog eens moeite hebben met ademen en functioneren over het algemeen slechter. Het is dan logisch dat zo een vis uit het aquarium wilt springen: weg van het vieze water!

Zoals ik bij het vorige punt heb aangegeven is dat er te weinig zuurstof in het water kan zitten. Maar het kan ook zijn dat er genoeg zuurstof in zit en de vissen het niet kunnen opnemen.

Dit kan bijvoorbeeld zijn door een verhoogde concentratie ammoniak of nitriet in het water. Beide zorgen voor ervoor dat de vissen minder effectief het zuurstof kunnen opnemen. Trouwens zijn die stoffen ook giftig voor vissen, dus meet snel je waterwaardes. Controleer ook of je pH waarde nog goed is voor je vissen.

Een verhoogd ammoniak niveau kan komen door een slecht werkend filter, rottend voedsel doordat je teveel eten hebt gegeven of ander biologisch afval zoals bijvoorbeeld uitwerpselen en dode aquariumplanten.

De oorzaak van vervuild water ligt vaak bij slecht onderhoud. Je kunt nu het beste eerst je water meten en dan een deel van het water verversen. Daarna moet je zorgen dat je onderstaande punten bij je onderhoud meeneemt.

  • Ververs regelmatig je water
  • Maak je filter schoon zodat deze goed kan filteren. Niet té schoonmaken want daarmee spoel je ook de werkzame bacteriën in het filter mee weg.
  • Geef niet teveel voeding aan je vissen
  • Snoei je aquarium planten bij en haal dode plantresten op tijd weg

3. De temperatuur is onaangenaam

Zoals je weet zijn vissen koelbloedig, dat wil zeggen dat niet hun eigen lichaamstemperatuur kunnen regelen. Hun temperatuur is gelijk aan die van het water, en als je water te koud of te warm is voelt een vis zich daar niet prettig bij.

Als je vis dus uit je aquarium is gesprongen doe je hem niet zomaar terug in het water. Controleer meteen of je temperatuur op orde is. Niet ieder vis heeft dezelfde temperatuur nodig, dus je moet even opzoeken welke watertemperatuur jouw vis het liefst heeft.

Het meten van de temperatuur doe je het liefst met twee thermometers: 1 meter doe je in het aquarium water en de ander meter hang je buiten het aquarium.

De omgevingstemperatuur kan namelijk jouw aquarium doen opwarmen of afkoelen. Let er dus op dat je aquarium bijvoorbeeld niet in het zonlicht staat, naast een radiator of een raam dat open kan. Die warme, of koud, lucht zal langs de buitenkant van je aquarium vloeien en zo ook de temperatuur in het aquarium beïnvloeden.

Vissen zijn erg gevoelig voor temperatuurwisselingen en het is aan jou om een mooi plekje te vinden voor je aquarium waar de watertemperatuur zo stabiel mogelijk is.

4. Vissen hebben stress

De bovenstaande drie punten hebben allemaal te maken met aquarium water dat niet op orde is. Hierdoor kunnen de vissen gestrest raken. Maar er zijn ook andere oorzaken waardoor jouw vis gestrest kan raken en als reactie daarop wilt vluchten uit het water.

Kijk eens goed naar je vissen.. zit er misschien eentje in die de boel opjaagt? Soms zijn er vissen tussen die denken dat ze zomaar een andere vis kunnen aanvallen, of erg territoriaal gedrag vertoont.

Het kan ook zijn dat je aquarium gewoon te vol is. Te veel decoratie, te veel vissen, allemaal punten waardoor de vis zich niet op zijn gemak voelt.

Over decoratie gesproken.. te weinig is ook niet goed. Een vis moet zich namelijk ergens kunnen terugtrekken, of verstoppen als deze angstig is. Zo kan deze vluchten van een agressieve vis, of misschien is je vis wel gestrest door iets wat buiten het aquarium gebeurd: rond rennende kinderen of andere huisdieren.

Zeker als je een nieuw vis toevoegt aan je visbestand zal deze eerst moeten wennen. Grote kans dat die zich verstopt en langzaam maar zeker door de andere vissen wordt geaccepteerd waardoor deze zich weer veilig voelt.

Voorkom dat vissen uit het aquarium springen

Voordat je een deksel op je aquarium zet moet je eerst de oorzaak aanpakken waarom je vissen uit het water springen. Hoewel sommige vissen van nature springen, zit er meestal een onderliggend probleem achter. Let daarom bij je aquarium op de volgende punten:

  • Genoeg zuurstof in het water
  • Controleer je water op ammoniak, nitriet en check de pH waarde
  • Haal afgestorven plant(delen) weg, zorg dat de bodem schoon is en geef niet teveel voer
  • Reinig je filter op de juiste manier
  • Controleer de temperatuur van het aquariumwater en stel het eventueel bij
  • Kijk of er een vis overmatig agressief is tegenover andere vissen
  • Zorg voor voldoende schuilplekken in je aquarium door middel van planten of decoratie
  • Te veel vissen? Geef er een paar weg of zet ze over in een groter aquarium.

Nog even wat praktische tips betreft die deksel. Zorg ervoor dat deze van plastic is. Een metalen deksel kan namelijk gaan roesten. En zorg voor een netje dat onder je lampen hangt. Zo voorkom je dat een vis tegen je lamp springt.

Raoul

Hoi! Ik ben Raoul, oprichter en schrijver bij AquaBak waar ik mijn ervaring en algemene informatie deel over alles wat met aquariums en vissen te maken heeft. Mijn eerste (kleine) aquarium kreeg ik ruim 20 jaar geleden en was er meteen verslaafd aan geraakt. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Nieuwste artikelen