Vissen in aquarium zetten: hier moet je op letten


vis is zak

Het is altijd spannend als je nieuwe vissen in een aquarium wilt plaatsen, maar het kan ook een geduldige zaak zijn. Je moet op een aantal punten letten voordat je de vissen in een aquarium loslaat en vaak heb je ook geduld nodig.

Bij het toevoegen van vissen aan aquarium is het belangrijk dat deze is ingedraaid en de stikstofcyclus stabiel is. Een nieuw aquarium moet eerst 3 tot 6 weken indraaien. Daarna moeten de vissen 30 tot 40 minuten wennen aan de samenstelling en temperatuur van het water voordat ze in het aquarium geplaatst kunnen worden.

Bij een splinternieuw aquarium zul je eerst moeten wachten totdat deze volledig is ingedraaid. Daarbij moet je er op letten dat je de vissen eerst aan het water laat wennen en dat je niet teveel vissen aan het aquarium toevoegt. Je kunt vissen dus niet gelijk in het aquarium zetten en in dit artikel heb ik een aantal punten opgenoemd waar je rekening mee moet houden. Lees dus snel verder voordat je nieuwe vissen koopt.

Het Aquarium moet eerst indraaien

Het kraanwater waarmee je een nieuw aquarium vult is helaas niet geschikt voor vissen. Je moet dit water eerst laten indraaien door een stikstofcyclus op te starten. Dat klinkt ingewikkeld maar is een volledig natuurlijk proces. Hiervoor kun je bacteriën toevoegen of simpelweg een klein beetje visvoer (ook al heb je nog geen vissen).

Tijdens het indraaien van een aquarium zullen er goede bacteriën in het water groeien die het water geschikt maken voor jouw vissen. Deze bacteriën zweven in het water rond en gaan zich ook in het filter nestelen.

Door het water wekelijks een keer te meten met een druppeltest kun je bepalen of het aquarium is ingedraaid en je langzaam vissen toe kunt voegen. Je zult na ongeveer een week ammoniak en nitriet meten, wat op dit moment een goed teken is. De bacteriën in het water zullen deze twee stoffen afbreken en als het ammoniak en nitriet gehalte in het water nul is, is het aquarium ingedraaid. Afhankelijk van de omstandigheden duurt het indraaien van een aquarium 3 tot 6 weken in het uiterste geval.

Deze stap voer je ook uit als je ingedraaid water van een oud aquarium overzet naar een groter aquarium dat met kraanwater wordt aangevuld, of als je een aquarium versneld opstart.

Bij het toevoegen van vissen in een aquarium dat niet is ingedraaid kunnen je vissen enorm gestrest raken. Vaak overleven ze dit niet of maken ze een erg slechte start. Dit is een fout die veel beginners maken en geduld is dus een schone zaak.

Test de kwaliteit van het water

Nadat het aquarium is ingedraaid kun je nog niet direct vissen toevoegen. Het is altijd verstandig om het water nog een keer te meten om er zeker van te zijn dat je waterwaardes geschikt zijn voor de vissen.

Zo mag er geen ammoniak en nitriet aanwezig zijn en moet de zuurgraad (pH) van het water geschikt zijn voor je vissen.

De beste manier om je aquarium water te meten is met een druppeltest. Test stripjes zijn in mijn ogen niet betrouwbaar genoeg, zelfs niet voor een grove indicatie.

Nieuwe vissen in het aquarium zetten

Verschillende soorten vissen bij elkaar

Als je al vissen in je aquarium hebt rondzwemmen en je wilt een aantal nieuwe erbij zetten, controleer dan eerst of ze wel bij elkaar kunnen. Het kan namelijk zomaar zijn dat de vissen een andere temperatuur of zuurtegraad van het water fijner vinden.

Het kan ook voorkomen dat vissen territoriaal gedrag vertonen tegen een ander soort, of ze zelfs opeten! Een grote goudvis een een guppy is bijvoorbeeld geen goed idee. Binnen een week zijn je guppies in de buik van de goudvis verdwenen.

Niet teveel vissen in 1 keer toevoegen

In een aquarium is het de zaak om de stikstofcyclus in balans te houden. Dat doe je door regelmatig het water te verversen en het aquarium schoon te houden.

Wat veel mensen niet weten is dat je niet ineens een hele partij vissen aan je aquarium moet toevoegen, juist omdat de stikstofcyclus uit balans brengt.

Veel extra vissen betekend dat de vissen het water meer vervuilen. Er zijn immers niet genoeg bacteriën aanwezig in het water en de filter om deze afvalstoffen snel en effectief af te breken. Die zullen zich eerst moeten vermenigvuldigen.

Een tekort aan deze bacteriën kan resulteren in een bacteriebloei, ammoniekpieken en zelfs versnelde algengroei. Iets wat je allemaal niet wilt hebben in je aquarium.

Voeg daarom slechts enkele vissen toe en wacht 2 tot 3 weken totdat de stikstofcyclus weer in balans is.

Let op zieke vissen

Helaas heb ik al eens meegemaakt dat ik nieuwe vissen in mijn aquarium heb geplaatst die een ziekte bij zich droegen. Hierdoor werden ook mijn andere vissen ziek en hebben zich gelukkig weer hersteld

Sindsdien heb ik een klein aquarium aangeschaft van 60 liter die als een soort quarantaine bak dient. Als ik nieuwe vissen koop doe ik ze eerst 2 weken in deze quarantaine bak zodat ik kan zien of de vissen ziektes hebben of niet. Daarna plaats ik ze pas over in het grote aquarium.

Dat is voor de beginnend aquariumhouder misschien wat veel van het goede, maar zeker het overwegen waard als je fanatieker bezig bent met deze hobby. Het voorkomt een hoop ellende.

Controleer je apparatuur

Het ligt misschien voor de hand dat je eerst moet controleren of je aquarium en filter groot genoeg zijn voor de hoeveelheid vissen die je wenst te houden.

Een te kleine bak of te klein filter zorgt ervoor dat je vaker je water moet verversen en dat het moeilijker is om een gezonde omgeving te creëren voor je vissen.

Als je dus nieuwe vissen toevoegt bedenk dan eerst hoe groot ze kunnen worden en pas daar eventueel je filter of aquarium op aan.

De vissen in het aquarium doen

Goed, je bent aquarium is ingedraaid en je bent helemaal voorbereidt. Hoe kun je het beste vissen in het aquarium doen?

 1. Leg het gesloten plastic zakje met de vissen 15-20 minuten in het aquarium water. Hierdoor zal de watertemperatuur hetzelfde worden.
 2. Open het zakje, voeg er een gelijke hoeveelheid aquarium water toe en sluit het zakje.
 3. Laat de vissen 15-20 minuten wennen aan het nieuwe water
 4. Open daarna het zakje en laat de vissen vrij in het nieuwe aquarium

Tip: heb je al vissen in je aquarium? Geef deze dan een klein beetje te eten terwijl je de nieuwe vissen in het water doet. Hierdoor worden ze afgeleid van de nieuwe vissen en kunnen ze op hun eigen tempo aan elkaar wennen.

De vissen moeten echt tijd hebben om even te wennen aan het nieuwe water. Je kunt niet gelijk de vissen in het aquarium doen zonder eerst het water op de temperatuur te laten komen en de watersamenstelling gelijk te krijgen. Je vissen raken hierdoor enorm in de stress!

Stappenplan nieuwe vissen in aquarium doen

 1. Laat het aquarium eerst 3 tot 6 weken indraaien
 2. Test de kwaliteit van het water
 3. Controleer of de vissen bij elkaar kunnen
 4. Controleer of de apparatuur het vissenbestand aan kan
 5. Laat vissen 20 minuten aan de temperatuur wennen
 6. Voeg aquarium water toe aan het water van de vissen
 7. Laat de vissen 20 minuten wennen aan het nieuwe water
 8. Ter afleiding voor je het huidige vissenbestand
 9. Voeg de vissen toe aan het aquarium
 10. Observeer de vissen enkele weken op ziektes

Veelgestelde Vragen

Hoelang aquarium laten indraaien?
Een aquarium moet gemiddeld 3 tot 6 weken indraaien om de stikstofcyclus op gang te brengen. De snelheid waarmee een aquarium indraait is afhankelijk van de hoeveelheid bacteriën die in een periode wordt opgebouwd. Een aquarium is ingedraaid als het ammoniak- en nitriet gehalte nul is.

Hoe lang duurt het voordat ik vissen in een aquarium kan doen?
Hoe snel je vissen in een aquarium kunt doen hangt er van af of deze is ingedraaid of niet. Bij een aquarium dat niet is ingedraaid kun je het beste 3 tot 6 weken wachten totdat de stikstofcyclus op gang is gekomen. Bij een ingedraaid aquarium kunnen vissen direct worden toegevoegd.

Raoul

Hoi! Ik ben Raoul, oprichter en schrijver bij AquaBak waar ik mijn ervaring en algemene informatie deel over alles wat met aquariums en vissen te maken heeft. Mijn eerste (kleine) aquarium kreeg ik ruim 20 jaar geleden en was er meteen verslaafd aan geraakt. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Nieuwste artikelen