Hoe lang kunnen vissen zonder eten?


Met veel plezier voer ik dagelijks mijn vissen, maar ik wil ook wel eens een weekend weg of een paar weken op vakantie. In dit artikel leg ik je aan de hand van 5 praktische tips uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je vissen een aantal dagen of weken zonder voeding kunnen.

Een volwassen vis kan ruim 7 tot 14 dagen zonder eten afhankelijk van het soort. Jonge vissen kunnen hooguit een aantal dagen zonder eten en moeten het liefst dagelijks gevoed worden. Door de juiste voorbereidingen te treffen kunnen vissen enige tijd overleven zonder te eten.

Hoe lang een vis zonder eten kan hangt af van de leeftijd, het soort en de staat van het aquarium water. In dit artikel ga ik daar verder op in en geef ik je enkele tips die je kunt gebruiken zodat je met een gerust hart enkele dagen (of weken) weg kunt gaan.

Vissen kunnen enige tijd zonder eten

Een volwassen vis kan makkelijk 3 dagen zonder eten, maar daarna begint die toch echt honger te krijgen. Na 7 dagen beginnen de meeste vissen verhongerd te raken en het liefst geef je ze dan wat te eten. Hoelang ze daadwerkelijk zonder eten kunnen test je liever niet uit, dat is een eenrichtingsweg.

Let op bij jonge vissen: die hebben nog maar weinig massa en moeten het liefst dagelijks gevoed worden. Je kunt als maatstaf aannemen:

  • Jonge vissen: 1 dag zonder eten moet kunnen (zonder te lijden)
  • Volwassen vissen: 3 dagen zonder eten kan gerust, maar liefst niet langer dan 7 dagen.

Hieronder heb ik in een tabel van de meest bekende soorten een indicatie gegeven hoelang een volwassen vis zonder eten kan. Heb je pasgeboren of jonge vissen, dan moet je ze echt minimaal 1 keer per dag voeren, liefst nog vaker.

Hierbij is ervan uitgegaan dat de vissen gezond zijn, het aquarium minimaal enkele maanden in gebruik is en je verder geen algemene problemen ondervindt. Grotere en dikkere vissen kunnen vanzelfsprekend wat langer zonder eten omdat ze aanspraak kunnen maken op hun reserves.

VissoortDagen zonder eten
Goudvis7 tot 10 dagen
Guppy7 tot 10 dagen
Beta7 tot 14 dagen
Molly10 tot 14 dagen
Cichliden7 tot 10 dagen
Koi10 tot 14 dagen
Discus10 tot 14 dagen
Tetra7 tot 10 dagen
Indicatie hoeveel dagen een volwassen vis zonder eten kan

In dit artikel ga ik ervan uit dat jouw aquarium is ingedraaid en al enkele maanden in gebruik is. Dit is belangrijk omdat de vissen zich aan jouw aquarium hebben aangepast en weten hoe ze moeten overleven. Bij een pas ingedraaid aquarium (< 4 maanden) kan het zijn dat de stikstofcyclus nog niet helemaal op orde is en je vissen nog moeten wennen aan de omgeving.

Geef vissen geen extra voer als je een tijdje weg bent

Als je er een paar dagen tussenuit bent ben je wellicht geneigd om de vissen wat extra eten te geven. Dat is echter een grote fout die je niet moet maken. De vissen teveel voeren is slechter dan helemaal niets voeren. Waarom?

De vissen in je aquarium zijn gewend om een bepaalde hoeveelheid voer te eten, precies de hoeveelheid die je elke dag geeft. Als je nu ineens teveel gaat voeren kan het zijn dat de vissen zich overeten of dat het voer niet wordt opgegeven en neerslaat in het aquarium.

Als er voer overblijft zal dit door de bacteriën in het water worden opgeruimd en worden omgezet in onder andere ammoniak. Daarbij kan het ook voorkomen dat je een bacteriebloei krijgt waardoor ook het zuurstofgehalte in het water minder wordt. Mocht dit voorkomen als je niet thuis bent dan kun je het ook niet verhelpen! De vissen zullen onnodig gestrest worden en kunnen overlijden.

Teveel voeren werkt dus averechts en moet je echt niet doen!

Kun je de vissen zelf niet voeren? Zo ga je te werk

Iedereen wil natuurlijk het beste voor zijn vissen en onderstaande tips kun je opvolgen zodat je vissen langer zonder eten kunnen.

Ververs het water van je aquarium

Een week voordat je weg gaat raad ik aan om het water van je aquarium deels te verversen. Hiermee zorg je er zelf al voor dat een deel van de ammoniak en nitriet uit het aquarium raakt. Daarna kan het aquarium nog een weekje de boel verwerken zodat er een stabiele, en vooral gezonde, omgeving ontstaat voor de vissen.

Mocht er onverhoopt toch nog iets optreden binnen enkele dagen nadat je het water ververst heb, dan kun je nog ingrijpen. Ga dus niet op de dag van vertrek het water verversen.

Door ervoor te zorgen dat je water en stikstofcyclus in optimale conditie zijn kunnen vissen langer zonder eten.

Verlaag de temperatuur van het water

Ook de temperatuur van het aquarium water kan ervoor zorgen dat je vissen langer zonder eten kunnen. Hun metabolisme wordt bij een lagere temperatuur afgeremd waardoor ze minder calorieën nodig voor hun dagelijkse behoeften. Daarbij worden ze ook wat minder actief.

Bij een koudwater aquarium denk je niet direct aan het verlagen van de temperatuur, maar ook dat is mogelijk. Zet simpelweg de verwarming in huis uit, of stel deze in op bijvoorbeeld 16 graden. De meeste vissen kunnen zonder probleem tijdelijk in een lagere temperatuur leven.

Voor een verwarmd aquarium zou je even moeten uitzoeken welke minimum temperatuur je vissen nog fijn vinden. Draai de aquarium verwarming bijvoorbeeld terug van 28 graden naar 23 graden gedurende de tijd dat je weg bent.

Gebruik een automatisch voersysteem

Er zijn ook voersystemen te koop waarmee de vissen dagelijks automatisch kunt laten voeren. Dit is vooral handig als je een week of langer er tussen uit bent. Zo komen ze niets te kort en hoef je geen rekening te houden met hongerige vissen.

Ik ben altijd voorzichtig met automatische voersystemen en test ze altijd eerst van te voren uit. Dat doe ik door het voersysteem een weekje in gebruik te nemen en de vissen te observeren. Als het systeem foutloos werkt, en de vissen zien er gezond uit, dan kan ik met een gerust hart het automatisch voersysteem in gebruik nemen tijdens mijn vakantie.

Het zou zonde zijn als zo een systeem faalt en bijvoorbeeld geen, of teveel voer aan je vissen geeft!

Vraag iemand om de vissen te voeren

Als je niet weet hoelang je vissen zonder eten kunnen, of je wilt ze op een betrouwbare manier toch eten geven als je weg bent, dan kun je ook iemand vragen om de vissen te voeren. Laat bijvoorbeeld een familielid, je buurman of vriend 1 keer per dag de vissen voeren. Of om de dag als je ze niet lastig wilt vallen.

Geef die persoon wel duidelijke instructies hoeveel en hoe vaak de vissen gevoerd moeten worden. Hiermee voorkom je overvoeding (of ondervoeding). Laat ook jouw eigen telefoonnummer én dat van een dierenarts achter zodat er ingegrepen kan worden als de vissen raar gedrag beginnen te vertonen.

Gebruik een voerblok

Voor aquariums zijn er ook speciale voerblokken te koop waar vissen een bepaalde tijd van kunnen eten. Vaak zijn deze te koop als 2-daags (weekend), 7-daagse of 14-daagse voeding.

Deze blokken lossen erg langzaam op en vervuilen het water slechts minimaal. Het kan wel voorkomen dat je vissen niet weten wat ze met zo een blok aanmoeten. Zo een voerblok is namelijk onbekend voor ze en ze zijn niet gewend om dat zomaar op te eten. Ook bevatten deze vaak minder voedingsstoffen omdat ze anders het water te veel vervuilen.

Net zoals met het automatisch voersysteem raad ik aan om ook een voerblok enige tijd voordat je weg gaat uit te proberen. Dan kun je zelf observeren of je vissen het opeten en gezond blijven.

Lees altijd de beschrijving die bij een voerblok hoort. Hierop staat onder andere hoeveel vissen hiervan kunnen eten en hoelang het blokje meegaat.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kunnen vijvervissen zonder eten?
Vissen die in een vijver leven kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, 2 tot 4 weken zonder eten. Vijvervissen zijn veerkrachtiger dan aquarium vissen en hebben minder voer nodig om te overleven. Sommige vijvervissen, zoals een Koi, kunnen in de winter maanden zonder eten.

Hoe lang kan een tropische vis zonder eten?
Een volwassen tropische vis kan ruim 7 tot 10 dagen zonder eten. Jonge tropische vissen kunnen hooguit een aantal dagen zonder eten en moeten het liefst dagelijks gevoed worden. Door de temperatuur van het water te verlangen kunnen ze langer zonder voedsel overleven.

Raoul

Hoi! Ik ben Raoul, oprichter en schrijver bij AquaBak waar ik mijn ervaring en algemene informatie deel over alles wat met aquariums en vissen te maken heeft. Mijn eerste (kleine) aquarium kreeg ik ruim 20 jaar geleden en was er meteen verslaafd aan geraakt. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Nieuwste artikelen