Hoe groot moet een Aquarium zijn voor goudvissen?


4-goudvissen-in-aquarium

De goudvis is enorm populair en geschikt voor binnen en buiten. Als je een goudvis binnen wilt houden heb je een groot aquarium nodig. Maar hoe moet een aquarium voor goudvissen zijn?

Een aquarium voor een gewone goudvis heeft een minimale inhoud van 120 liter nodig, en 50 liter extra voor elke volgende goudvis. Voor kleinere soorten goudvissen volstaat een aquarium van minimaal 100 liter en 40 liter voor elke extra goudvis. De lengte van de goudvis bij volwassenheid bepaalt de grootte van het aquarium.

Dat is een flink aquarium voor 1 goudvis! Helemaal als je het vergelijkt met de bekende vissenkom waar je nog wel eens een goudvis in ziet zitten.

Wil je echt alles weten over een goudvis aquarium? Lees dan hier mijn artikel over het houden van goudenvissen in een aquarium en wat er allemaal bij komt kijken.

De juiste grootte kiezen voor een goudvis aquarium

Goudvissen kunnen erg groot worden en zijn erg actieve zwemmers. Je hebt dus ook nog eens een lang aquarium nodig. Ik raad een minimale lengte van 120 centimeter aan zodat ze zich flink kunnen uitleven.

Daarnaast produceren goudvissen ook erg veel afvalstoffen, met name ammoniak, waardoor de kwaliteit van het water snel verslechterd. Door een groot aquarium te nemen zal de concentratie minder snel toenemen waardoor de bacteriën in je filter genoeg tijd hebben om deze te verwerken.

Een goudvis heeft ook veel baat bij water met een goed zuurstof gehalte. Het zuurstofrijk maken van het water kan met een luchtsteentje, maar ik geef zelf de voorkeur aan een natuurlijke oplossing zoals planten of een groot wateroppervlakte. Met name een groot wateroppervlakte zorgt voor een goede gaswisseling van het water.

Ook leven ze graag in het gezelschap van andere goudvissen en rekeninghoudende met bovenstaande factoren zal dit betekenen dat je al snel een groot aquarium nodig hebt.

Niet elke goudvis is hetzelfde

Er zijn vele verschillende soorten goudvissen en ze worden ook niet allemaal even groot. De inhoud van je aquarium moet berekend worden op de uiteindelijke grootte die de goudvis zal zijn bij volwassenheid. Kijk hier voor een overzicht van de meest populaire goudvissen en sluierstaarten voor in een aquarium.

Sommige goudvissen kunnen tot wel 30 centimeter lang worden, terwijl kleinere soorten niet groter worden dan 15 tot 20 centimeter. Vanzelfsprekend kunnen kleinere soorten in een kleiner aquarium.

Laat je van te voren goed informeren door de aquarium speciaalzaak hoe groot de goudvis uiteindelijk kan worden. Je kunt onderstaande tabel als referentie aanhouden voor het bepalen van de minimale inhoud en de extra benodigde inhoud per vis.

Volwassen lengteInhoudExtra inhoud per vis
tot 20 cm100 liter40 liter
20+ cm120 liter50 liter
Minimale inhoud aquarium bij volwassen goudvissen

Referentie aquarium inhoud voor goudvissen

In de tabel hieronder kun je snel aflezen hoe groot je aquarium minimaal moet zijn voor een aantal goudvissen. Deze tabel gaat maar tot 4 goudvissen, maar je kunt er gerust meer bij elkaar zetten als je aquarium daar groot genoeg voor is.

AantalInhoud (tot 20cm)Inhoud (20cm+)
1 Goudvis> 100 liter> 120 liter
2 Goudvissen> 140 liter> 170 liter
3 Goudvissen> 180 liter> 220 liter
4 Goudvissen> 240 liter> 270 liter
Minimale inhoud voor aquarium met meerdere goudvissen

Een groot aquarium voor goudvissen is belangrijk

Een goudvis heeft de ruimte nodig

Als je een goudvis ziet rondzwemmen in een aquariumwinkel zijn ze maar een paar centimeter lang. Je zou dan denken dat ze niet veel meer gaan groeien, maar niets is minder waar! Een standaard goudvis kan 30 tot 40 centimeter lang worden als deze daarvoor de ruimte krijgt.

Het ziet in het begin vreemd uit als je twee kleine goudvissen in een groot aquarium hebt zitten, maar je zult zien dat ze na 2 jaar die ruimte écht nodig hebben. Dat kleine goudvisje die je goed hebt verzorgt is dan een grote jongen geworden.

Ook is een goudvis een erg actieve zwemmer. Naast het feit dat je een groot aquarium nodig hebt, is het ook van belangrijk dat deze een minimale lengte heeft van ongeveer 120 centimeter. Hierdoor kan de goudvis zich op een rap tempo door het water bewegen zonder zich steeds te moeten draaien. Dat vinden ze erg fijn!

Goudvissen zwemmen overigens heen en weer, en niet van boven naar beneden. Een erg small, hoog aquarium is dus niet optimaal voor de goudvis.

Zuurstof is belangrijk voor een goudvis

Voor een goudvis is voldoende zuurstof in het water erg belangrijk. Bij een tekort aan zuurstof zal de goudvis lucht proberen te happen aan het oppervlakte. Herken je dit? Dan heb je meer zuurstof in je aquarium nodig. Je kunt het zuurstof niveau op een aantal manieren verhogen.

De makkelijkste manier heeft tevens met de vorm van je aquarium te maken. Hoe groter het wateroppervlakte is, des te beter de gaswisseling tussen lucht en water. Aan het oppervlakte kan namelijk de zuurstof door het water worden opgenomen, en tegelijkertijd kan daar ook de CO2 uit ontsnappen.

Een tweede manier is door voldoende planten in je aquarium te plaatsen. Deze zullen ook zuurstof aan het water afgeven. Ook vinden het goudvissen het erg leuk om met de planten te spelen of erdoorheen te zwemmen. Een win-win situatie dus!

Ook kun je meer zuurstof in het water krijgen door gebruik te maken van een luchtsteen. Zo een luchtsteen zorgt voor een verhoging van het zuurstofgehalte door hele kleine luchtbelletjes in het water te blazen.

Goudvissen zijn sterke vervuilers

Ik kan er niet omheen praten. Goudvissen zijn erg grote vervuilers. Ze produceren een aanzienlijke hoeveelheid bioafval om het netjes te zeggen. Alle uitwerpselen van de goudvis moeten ergens naar toe, en je raadt het al: dat komt in het water terecht.

Bij een groot aquarium zal de concentratie van de afvalstoffen zich minder snel ophopen en kunnen door de filter binnen redelijke tijd weggewerkt worden. Je hebt immers meer water waarin het opgenomen kan worden.

Als je een te klein (of kleiner) aquarium hebt zal de natuurlijke balans van het water verstoord raken en heb je kans dat je te maken krijgt met ammoniak pieken in het water. Het grootste afvalproduct van een goudvis is namelijk ammoniak [1] dat via de kieuwen en uitwerpselen in het water terecht komen. Dit kan leiden tot ammoniakvergiftiging. Een klein aquarium hoeft geen ramp te zijn, maar je zult dan regelmatig het water moeten verversen om zo het water in balans te houden.

Een goudvis is niet graag alleen

Als je de titel van dit artikel leest zie je dat het om goudvissen gaat, meervoud dus. Goudvissen hebben het liefst gezelschap van 1 of meerdere goudvissen. Slechts één goudvis in een aquarium is zielig, dus zorg dat je er minimaal twee hebt. Daarbij komt ook dat goudvissen makkelijk 10 tot 20 jaar kunnen worden en zo lang wil je ze echt niet alleen laten leven.

Een goudvis zul je niet in scholen zien zwemmen, maar ze vinden het wel leuk om af en toe sociaal bezig te zijn met een andere goudvis. Bij een waterwissel kunnen ze zich angstig voelen en dan zul je zien dat ze elkaar gaan opzoeken om elkaar comfort te bieden.

Meer goudvissen in je aquarium betekend automatisch ook een groter aquarium. De minimale inhoud voor 1 goudvis is toch echt wel 100 liter, en voor elke extra goudvis kun je daar nog eens 40 tot 50 liter bij optellen. Voor 3 goudvissen heb je dus al snel een aquarium nodig van 180 tot 220 liter.

Zeker als al je goudvissen volgroeid zijn zul je zien dat dat grote aquarium echt geen overbodige luxe is.

Decoratie in je aquarium vinden goudvissen leuk

Goudvissen zijn erg actief in het water en vinden het leuk om aan je plantjes te nibbelen, zich te verstoppen of rondom je decoratie te zwemmen. Zorg er dus voor dat je goudvissen zich niet gaan vervelen en zet er flink wat in, maar zorg ervoor dat ze wel nog vrij kunnen zwemmen.

Zorg ook voor genoeg schuilplekken zodat ze zich even kunnen terugtrekken of veilig ergens kunnen rusten. Met name bruggetjes doen het erg goed.

De decoratie in het aquarium neemt natuurlijk wel weer extra ruimte in beslag: nog een reden dat je een groot aquarium nodig hebt voor goudvissen.

Veelgestelde vragen

Kunnen goudvissen in een vissenkom?
Een goudvis heeft minimaal 100 liter water nodig en is daarom niet geschikt om in een vissenkom te leven. Een vissenkom is te klein waardoor de goudvis slecht zal groeien. Ook is een goudvis een sterke vervuiler waardoor het water in een vissenkom snel verslecht en vaak ververst moet worden.

Hoe groot wordt een goudvis in een vijver?
Afhankelijk van het soort goudvis kan deze in een vijver 30 tot 40 centimeter lang worden. Een vijver biedt voldoende ruimte voor een goudvis om ongestoord te kunnen groeien. Niet elke goudvis is geschikt voor een vijver vanwege de variabele water temperatuur in de winter en in de zomer.

Hoe groot moet een aquarium zijn voor 2 goudvissen?
Een aquarium voor 2 goudvissen moet minimaal 140 tot 170 liter zijn. De lengte die de goudvissen bij volwassenheid worden is de bepalende factor voor het kiezen van het juiste aquarium. Goudvissen kunnen ruim 30 centimeter worden waardoor een groot aquarium noodzakelijk is.

Raoul

Hoi! Ik ben Raoul, oprichter en schrijver bij AquaBak waar ik mijn ervaring en algemene informatie deel over alles wat met aquariums en vissen te maken heeft. Mijn eerste (kleine) aquarium kreeg ik ruim 20 jaar geleden en was er meteen verslaafd aan geraakt. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Nieuwste artikelen