Guppy Zwanger? Herken en zorg voor een hoogzwangere Guppy


Als je guppy steeds iedere keer dikker wordt en de donkere vlek op haar lichaam wordt steeds groter en donkerder, dan is de kans groot dat ze binnenkort een aantal jongen ter wereld brengt. In dit artikel leg ik je uit wat je kunt verwachten bij een zwangere guppy en hoe je ervoor zorgt dat zowel de moeder als haar jongen gezond blijven.

De zwangerschap van een guppy duurt 4 tot 6 weken waarbij ze gemiddeld 20 tot 50 guppy’s uitwerpt bij haar bevalling. In uitzonderlijke gevallen kan ze meer dan 200 guppy’s uitwerpen. Een bevalling kan 2 tot 6 uur duren, afhankelijk van de hoeveelheid guppy’s die er geboren moeten worden.

Draagtijd4 tot 6 weken
Duur bevalling2 tot 6 uur
Aantal baby guppy’s per worpGemiddeld 20 tot 50

Hoe wordt een guppy zwanger?

Een vrouwelijke guppy kan zwanger worden nadat ze het sperma van de man heeft ontvangen. Een deel hiervan zal ze gebruiken om haar eitjes te bevruchten en de rest slaat ze binnen haar lichaam op. Zelfs na de bevalling kan ze meerdere keren opnieuw zwanger worden zonder interactie van de man doordat ze het sperma in haar lichaam heeft opgeslagen.

Mannelijke guppy’s hebben een gonopodium waarmee ze een vrouwtje kunnen bevruchten. Het gonopodium zit aan de onderkant van de guppy bij de aarsvin. In de afbeelding hieronder kun je goed zien waar het zich bevindt.

Nadat de mannelijke guppy zijn paarritueel heeft uitgevoerd zal deze zijn kans toeslaan en paren met het vrouwtje. Dit kan heel kort duren en de mannelijke guppy kan binnen 1 tot 2 seconden het vrouwtje al bevruchten.

Vrouwelijke guppy’s zijn trouwens te herkennen aan een drachtvlek die vaak al zichtbaar is, ook al is ze nog niet zwanger. Andere kenmerken zijn een driehoekige aarsvin, een lichaam met meer ronde vormen, vaak minder fel gekleurd en een stuk groter dan een mannetje.

Guppy zwanger zonder man

Nadat de vrouwelijke guppy het zaad van de man heeft ontvangen zal een deel hiervan worden gebruikt om haar eitjes te bevruchten. Het andere deel van het zaad slaat ze op in haar lichaam om zichzelf nog enkele keren te kunnen bevruchten.

Juist omdat ze de rest van het zaad opslaat in haar lichaam kan ze nog een keer zwanger raken zonder interactie te hebben met een guppy man. In extreme gevallen kan ze dit zaad tot 6 maanden bewaren waardoor je in een kort tijdsbestek enorm veel baby guppy’s kunt verwachten.

Hoewel 6 maanden erg lang is kun je zeker aannemen dat een guppy twee tot drie keer zwanger kan worden van het zaad dat ze de eerste keer heeft ontvangen. Voor een beginner kan het daarom een verassing zijn dat een geïsoleerd vrouwtje nog een aantal keren zwanger wordt en bevalt.

Kenmerken van een zwangere guppy

1. Een dikkere buik

Net zoals bij mensen wordt de buik van een zwangere guppy steeds dikker. Soms kan het voorkomen dat een guppy gewoon wat opgezet is, maar als de buik van een guppy over de loop van een aantal weken steeds dikker wordt is de kans groot dat ze zwanger is.

2. De drachtvlek wordt donkerder

Bij een vrouwelijke guppy is de drachtvlek altijd wel zichtbaar. Als de guppy echter zwanger is zal de drachtvlek donkerder kleuren. Bij een hoogzwangere guppy die over enkele dagen gaat bevallen kun je bij de drachtvlek hele kleine zwarte puntjes zien zitten: dit zijn de oogjes van de baby guppy’s!

3. Verminderde eetlust

Een zwangere guppy heeft vaak een verminderde eetlust aan het eind van haar zwangerschap, wat zo’n 3 tot 4 dagen kan aanhouden. Haar buik zit immers vol met baby guppy’s waardoor er weinig ruimte over blijft voor eten. Ook door eventuele stress kan het voorkomen dat ze stopt met eten en daar moet je goed op letten.

Heb je de zwangere gup in een kweekbakje gezet? Dan kan het zijn dat ze daardoor enorm veel stress heeft, niet meer eet en zelfs de bevalling nog dagenlang uitstellen. Een zwangere guppy moet je echt optimaal verzorgen zodat ze geen stress ondervindt.

Als een guppy stopt met eten zou je eens een paar erwten kunnen koken en die kunnen voeren. Wel na het koken eerst de schil ervan afhalen en de boel laten afkoelen. Erwten helpen om de spijsvertering weer op gang te kunnen helpen. Dit heeft mij in ieder geval al een aantal keer geholpen bij guppy’s.

4. Samentrekking van het lichaam

Een belangrijk kenmerk van een zwangere guppy die gaat bevallen is het samentrekken en ontspannen van haar lichaam. Op deze manier probeert ze te bevallen van de baby guppy’s.

5. Verandering in gedrag

Als de zwangere gup lijkt te bewegen, maar bijna niet van haar plaats komt is dat een voorteken dat ze binnenkort zal gaan bevallen. Daarnaast kan ze zich ook schuil houden tussen de planten en decoratie om zich af te zonderen. Ook kan een zwangere guppy agressief reageren op andere vissen.

Zwangere guppy verzorgen

Een guppy die zwanger is moet extra goed verzorgt worden zodat ze zo weinig mogelijk stress ondervindt. De zwangerschap brengt al genoeg belasting op de guppy en alles extra stress kan ervoor zorgen dat ze een miskraam krijgt of zelf het loodje legt.

Zorg voor een gevarieerd dieet

De voeding is wellicht het belangrijkste voor zowel de moeder als de kleintjes. Het is voor de zwangere gup vooral belangrijk dat ze regelmatig kleine beetjes te eten krijgt om zo voldoende vitamines binnen te krijgen. Aangezien haar buik vol kleintjes zit, is er weinig ruimte over voor voedsel.

Probeer voeding te geven van hoge kwaliteit die je aanvult met groentjes en eiwitten. Mijn aanbevelingen voor die aanvullen zijn als volgt:

  • Spirulina vlokken
  • Watervlooien
  • Artemia (pekelkreeftjes)
  • Bloedwormen
  • Erwten (gekookt en ontdaan van de schil)

Hoewel voor een doorsnee guppy de standaard voeding voldoende is, heeft een zwangere vis toch meer baat bij een aangepast dieet. Daarom raad ik aan om echt goed voer te gebruiken en dit aan te vullen met de bovengenoemde extra’s.

Vooral artemia en spirulina vind ik zelf erg belangrijk als aanvulling op de basisvoeding vanwege het feit dat ze als kleurversterker werken. Zo hebben de baby guppy’s gelijk een goede start en kunnen ze hun kleur goed ontwikkelen. Artemia is daarnaast een bron van eiwitten en goede vetten dat de groei en ontwikkeling van de nieuwe guppen bevordert.

De zwangere guppy apart zetten

Zoals al aangegeven wil je de zwangere guppy zo min mogelijk stres opleveren. Andere vissen in het aquarium kunnen zorgen voor onnodige stress, en zeker als er erg weinig plekken zijn om te verstoppen. Probeer daarom zoveel mogelijk planten en decoratie in een guppy aquarium te zetten om een veilige omgeving te creëren.

Als de zwangere gup té veel stress heeft kan dit resulteren in een miskraam. De visjes in haar buik worden dan weer opgenomen door het vrouwtje of ze werpt slechts enkele guppy’s uit tijdens haar bevalling. In extreme gevallen van stress kan ze zelfs komen te overlijden voordat ze is bevallen.

Over het algemeen kun je daarom het beste de zwangere gup overzetten in een kweekbakje dat je in het aquarium hangt. Hierdoor zonder je haar af van andere vissen, maar blijft ze wel nog in haar vertrouwd water rondzwemmen.

Als je haar trouwens te vroeg in het kweekbakje zet kan dat ook weer stress opleveren. Ik zou haar zelf een paar dagen voor de bevalling in het kweekbakje zetten zodat ze er niet te lang in zit.

Er is trouwens nog een voordeel om de zwangere gup in een kweekbak te zetten: je vangt bij de bevalling gelijk alle baby guppy’s op zodat ze niet direct worden opgegeten door de moeder of andere vissen.

Sommige guppy houders zetten de zwangere gup overigens over in een ander, vaak klein, aquarium. Ik zou dat echter niet aanraden omdat het teveel stress op kan leveren. Zo is de kwaliteit van het water anders en is de omgeving voor haar onbekend. In een klein aquarium kan tevens het water sneller vervuild raken en is het gevoeliger voor temperatuurschommelingen. Dat wil je gewoon niet riskeren.

Zwangere guppy gaat bevallen

Het is steeds weer een spektakel om te zien als een zwangere guppy aan haar bevalling begint. Één voor één zullen de baby guppy’s ter wereld komen. Gemiddeld genomen zullen er in totaal 20 tot 50 guppy’s geboren worden met uitzonderingen tot 100 of meer! Bij de eerste bevalling werpt ze echter minder guppy’s uit en dan moet je denken aan ongeveer 3 tot 20 stuks.

De vrouwelijke guppy is doorgaans 4 weken zwanger voordat de bevalling begint. In extreme gevallen, of door toegenomen stress, kan de zwangerschap tot 6 weken duren. De hele bevalling neemt ongeveer 2 tot 6 uur in beslag, afhankelijk van de hoeveelheid nieuwe guppen die uitgeworpen worden. Er zijn natuurlijk altijd uitzondering waarbij het zelfs mogelijk is dat ze eerst enkele jongen ter wereld brengt en een paar dagen later pas de rest.

Het bijzondere van de pasgeboren nieuwe guppy’s is dat ze een dooierzakje met zich meedragen. Deze is te herkennen aan de gele tot oranje kleur en bevindt zich onder de buik. De guppy zal deze dooierzak als het ware absorberen om de voedingsstoffen eruit te halen.

Helaas komt het ook voor dat sommige eitjes niet zijn bevrucht, of dat het embryo niet goed is ontwikkeld. De natuur is nu eenmaal niet perfect dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Nadat alle guppy’s zijn geboren is het de zaak om de moeder de komende 24 tot 48 uur in een ander kweekbakje te zetten zodat ze kan herstellen. Het is belangrijk dat je haar regelmatig kleine beetjes te eten geeft omdat ze dit goed kan gebruiken na een flinke inspanning zoals een bevalling. Dat is trouwens ook een reden dat je haar apart zet: ze heeft zoveel honger dat ze zelfs haar jongen op kan eten!

Wat te doen met baby guppy’s?

Dat guppy’s zich voortplanten is prima, maar wat ga je doen met die nieuwe partij guppy’s? Aangezien vrouwelijks guppy’s elke maand wel zwanger kunnen worden is het verstandig om daar over na te denken.

Laat de natuur haar werk doen

Het klinkt misschien gek, maar zowel volwassen guppy’s als andere vissen lussen die pasgeboren visjes wel! In de natuur worden pasgeboren guppy’s ook opgegeten als ze niet sterk genoeg zijn.

Door in je aquarium genoeg planten en verstop plekjes te zetten kunnen de baby guppen zich schuilhouden voor hongerige vissen.

Maar pas op: na 4 tot 6 weken zijn de guppy’s doorgaans groot genoeg zodat ze niet meer door hun ouders worden opgegeven. Ze leiden dan een lekker leven in je aquarium dus let erop dat je aquarium niet te vol raakt! Na 2-3 maanden kunnen pasgeboren vrouwtjes guppen alweer zwanger raken.

Zorg voor de baby guppy’s

Je kunt er ook voor zorgen om je nieuwe guppy’s groot te brengen in het kweekbakje of in een ander geschikt aquarium.

Als je een andere aquarium gebruikt, zorg er dan wel voor dat het water nagenoeg hetzelfde is als het oude aquarium. Hierdoor krijgen de kwetsbare guppy’s geen onnodige stress. Wat goed werkt is dat je een deel van het oude aquarium water overzet naar het nieuwe aquarium.

Pasgeboren guppy’s kunnen hun eerste voeding uit de dooierzak halen, maar na 2 dagen is die écht op. Daarna moet je ze het liefst om de 2 tot 3 uur een beetje te eten geven. Gebruik hiervoor voer dat speciaal geschikt is voor deze kleine visjes.

Een goede aanvulling op de basisvoeding zijn pekelkreeftjes (Artemia), levende watervlooien, diepvries bloedwormpjes en gekookte erwten (schil verwijderen en laten afkoelen uiteraard). Door ze een eiwitrijke voeding te geven zullen ze sneller groot en sterk worden.

Na ongeveer 6 weken zijn ze groot genoeg zodat ze teruggezet kunnen worden bij hun ouders. Of je kunt ervoor kiezen om de guppen weg te geven aan iemand die ervoor wil zorgen.

Guppy’s kweken

Als je al een aantal bevallingen van guppy’s hebt meegemaakt zou je die ervaring ook kunnen gebruiken om je eigen guppy’s te kweken met bepaalde karakteristieke kenmerken.

Daarbij zal ik je wel aanraden om alleen gezonde en sterke guppy’s te gebruiken voor de kweek en vermijd dus guppy’s met zichtbare vervormingen. Veel ziektes en afwijkingen kunnen worden doorgegeven aan de volgende generaties waardoor je de kwaliteit en gezondheid van de guppy’s achteruit gaat. Ook inteelt dient vermeden te worden omdat het een heel scala aan problemen met zich kan meebrengen.

Misschien heb jij binnenkort wel een primeur rondzwemmen die je voor goed geld kunt verkopen.

Veelgestelde vragen

Legt een guppy eitjes?
Guppy’s vallen in de categorie van levendbarenden en leggen daarom geen eitjes. Tijdens de bevruchting worden de eitjes in het moederlichaam bevrucht en zullen deze zich ontwikkelen tot baby guppy’s. Tijdens de bevalling komen de jongen levend naar buiten, vaak wel nog voorzien van een dooierzak.

Raoul

Hoi! Ik ben Raoul, oprichter en schrijver bij AquaBak waar ik mijn ervaring en algemene informatie deel over alles wat met aquariums en vissen te maken heeft. Mijn eerste (kleine) aquarium kreeg ik ruim 20 jaar geleden en was er meteen verslaafd aan geraakt. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Nieuwste artikelen