
Een guppy is een leuke en gemakkelijke vis om mee te beginnen. In dit artikel leg ik uit wat je allemaal voor een guppy aquarium nodig hebt en waar je op moet letten bij het houden van guppy’s.
Een guppy aquarium vereist een minimale inhoud van 50 liter met een breedte van ten minste 60 centimeter. Voor elke extra guppy is 6 liter water nodig. De ideale watertemperatuur voor guppy’s ligt tussen de 22 en 27 graden Celsius, maar ze kunnen een bereik van 15 tot 30 graden Celsius tolereren.
Minimale inhoud | 50 liter |
Minimale breedte | 60 centimeter |
Watertemperatuur | 22 tot 27°C |
Waterwaarde – pH | 6.8 – 8.5 |
Waterwaarde – GH | 7 – 16 °dH |
Waterwaarde – kH | 2 – 10 |
Wat heb je nodig voor guppy’s?
Voor een guppen aquarium heb je minimaal het volgende nodig:
- Aquarium van tenminste 50 liter
- Een luchtpomp
- Een filter
- Verlichting
- Een verwarmingselement
De luchtpomp, het filter en de verlichting is eigenlijk een standaard uitrusting die je bij elk aquarium nodig hebt. Het enige bijzondere is dat een guppy aquarium een verwarmingselement nodig heeft om het water op temperatuur te houden, zo rond de 24°C.
Hoe groot moet een aquarium zijn voor guppy’s?
De minimale hoeveelheid water voor guppy’s is circa 40 liter met een breedte van tenminste 60 centimeter. Die breedte hebben ze nodig omdat guppy’s echt enorm actieve vissen zijn. Juist omdat ze klein zijn denkt men dat een vissenkom of klein aquarium voldoende is, maar niets is minder waar.
Hierboven heb ik het overigens over 40 liter water, dus niet de inhoud van een aquarium zoals dat op de brochure staat. Er moeten namelijk ook nog planten, decoratie en een bodem in. Daarbij komt ook nog dat je het aquarium nooit tot de rand vult.
Realistisch gezien zul je snel uitkomen op een standaard 60 liter aquarium zoals bijvoorbeeld de Jewel 60. Die is 61x31x37cm groot en ideaal geschikt voor iemand die met guppy’s wilt beginnen.
Met deze hoeveelheid water is ook makkelijker om de temperatuur constant te houden en hoef je het water minder vaak te verversen.
Hoeveel guppy’s kunnen in een 60 liter aquarium? Ervan uitgaande dat per guppy gemiddeld 6 liter water nodig is, kunnen in een aquarium van 60 liter ongeveer 6 tot 8 guppy’s. Een aquarium zal nooit tot de rand met water worden gevuld, en daarnaast nemen planten, decoratie en de bodem ook ruimte in beslag. Hierdoor zal er effectief iets minder van 50 liter water in het aquarium zitten.
Iets meer guppy’s kan ook, maar dan zul je de waterwaardes vaker in de gaten moeten houden. Een voller aquarium heeft nu eenmaal meer onderhoud nodig.
Guppy’s zijn tevens echte sociale vissen en zijn graag in een groepje. Je doet er daarom goed aan om een groter aquarium aan te schaffen, bijvoorbeeld een 160, 200 liter bak of zelfs nog groter. Eventueel kun je ze ook combineren met andere vissen.
Guppies planten zich snel voort
De guppy heeft als bijnaam miljoenenvis en dat is niet voor niets: guppy’s planten zich erg snel voort. Een vrouwtjes guppy kan elke 28 dagen wel nieuws visjes uitwerpen. Als je het goed aanpakt kunt je voorkomen dat je hele aquarium binnen no-time overbevolkt raakt.
Volwassen guppen hebben de neiging om de pasgeboren visjes op te eten waardoor je aquarium niet snel overbevolkt raakt. Echter kan het ook zijn dat de visjes zich goed schuil kunnen houden in de planten en decoratie waardoor ze te groot worden om opgegeten te worden en dus ook uitgroeien tot volwassen guppy’s.
Hou daarom goed in de gaten wanneer de vrouwelijke gup bevalt en treft de juiste maatregelen om overpopulatie te voorkomen.
Verschil man en vrouw guppy
Je kunt mannelijke en vrouwelijke guppy’s op een aantal punten onderscheiden.

Kenmerk | Man | Vrouw |
---|---|---|
Kleur | Vaak fel gekleurd | Minder felle kleuren |
Vorm | Slank | Rond |
Lengte | 2,5 – 3,5 centimeter | 5 – 6 centimeter |
Staart | Lang, groot en kleurrijk | Korter en minder groot |
Aarsvin | Langwerpig en dun | Kort en driehoekig |
Dorsale vin | Lang | Kort |
Donkere plek | Geen | Op achterlijf |
Kleur
De kleur is geen directe indicator waarmee je het geslacht kunt bepalen, maar mannelijke guppies hebben doorgaans felle kleuren en complexere patronen in vergelijking met het vrouwelijk geslacht.
Lichaamsvorm
Een mannelijke guppy is over het algemeen slanker en langwerpig van vorm, terwijl het vrouwtje meer rondingen heeft. Ook herken je een vrouwtje aan een dikkere buik als ze zwanger is.
Lengte
Één van de betere indicatoren is de lengte: vrouwelijke guppen zijn bijna twee keer zo groot als mannelijke guppen en kunnen wel 5 tot 6 centimeter lang worden. Een mannelijke gup daarentegen zal hooguit 3,5 centimeter worden.
Vorm van de staart
Ook aan de staart kun je redelijk snel een mannetje herkennen. Deze is vaak groter, kleurrijker en erg wijd. Een vrouwtje kan ook een mooie gekleurde staart hebben, maar vaak is deze minder groot.
Aarsvin
De aarsvin bevindt zich halverwege onderaan de gup en deze is bij een mannelijke gup langwerpig en dun, terwijl die bij de vrouwelijke gup kort is en de vorm van een driehoekje heeft.
Dorsale vin
Aan de bovenkant van de guppy zit de dorsale vin die bij de mannelijke guppy lang is en als het ware uitwaait tijdens het zwemmen. Bij de vrouw is deze kort en blijft nagenoeg tegen het lichaam zitten.
Donkere plek
Als je met zekerheid wilt weten of je gup een man of vrouw is, dan moet je op zoek gaan naar de donkere plek die zich op het achterlijf bevindt. Bij een vrouw is dit duidelijk te zien, terwijl die bij alle mannen ontbreekt.
Guppy man vrouw verhouding
Je zou ervoor kunnen kiezen om alleen maar mannelijke guppy’s in hetzelfde aquarium te zetten zodat ze zich niet kunnen voortplanten, maar daar zit een keerzijde aan. Mannelijke guppy’s kunnen erg agressief worden en zelfs elkaar aanvallen als er geen vrouwtje in de buurt is.
Hoewel het niet direct gevaarlijk is als de guppy’s elkaar aanvallen, is het wel verstandig om na afloop te controleren of je andere guppy’s geen wonden hebben. Het blijft natuurlijk wel een spectaculaire show om te zien. Ze doen dit om hun territorium af te bakenen en hun dominantie te laten zien tegenover de andere guppy’s.
Wat in de praktijk het beste werkt is dat je de mannelijke en vrouwelijke guppen met elkaar mixt. Hiervoor zorg je dat er meer vrouwtjes zijn dan mannen. Zo komen ze aan hun trekken en zijn ze een stuk minder agressief. De ideale verhouding is 3 vrouwelijke guppy’s per 1 mannelijke guppy.
Guppy waterwaarden
Zoals reeds aangegeven zijn guppies een erg sterke vis waardoor ze veel kunnen verdragen. Natuurlijk wil je alleen het allerbeste voor je guppy en dat begint bij de juiste samenstelling van het water.
Ik heb een aantal specialisten gevraagd naar hun ervaring en wat de beste waterwaarde is voor guppies. Hierbij heb ik in het specifiek gekeken naar de pH-, GH-, kH-waarde en de watertemperatuur. Juist omdat de guppy zo een sterke vis is, verschillen deze waterwaardes flink ten opzichte van elkaar. Van de verzamelde gegevens heb ik een gemiddelde genomen die je als richtlijn kunt gebruiken. Hier komen ze:
- Watertemperatuur: 22 tot 27 graden
- pH waarde: 6.8 tot 8.5
- GH waarde: 7 tot 16 °dH
- kH waarde: 2 tot 10
Guppy watertemperatuur
Over het algemeen doen guppy’s het goed in water dat ergens tussen de 22 en 27°C ligt. Uit de gegevens die ik van de specialisten heb ontvangen blijkt er een ondergrens te bestaan rond 20°C en een bovengrens bij 28°C. Het belangrijkste is echter dat de temperatuur zo stabiel mogelijk gehouden wordt. Het liefst minimale temperatuurschommelingen van zo rond de 2°C.

Ook kunnen guppy’s temperaturen temperaturen tolereren zo laag als 15°C en op de top rond de 32°C. Dit zijn voor een guppy extreme temperaturen dus het is niet de bedoeling dat jouw aquarium water zo warm wordt. Het kan een keer voorkomen op een warme zomerdag of in de winter.
Om de temperatuur van het water zo stabiel mogelijk te houden moet je dus van te voren bepalen waar je het aquarium gaat plaatsen. Dat is trouwens het geval voor ieder aquarium. Zet je aquarium dus niet in het zonlicht, naast een raam of radiator.
Persoonlijk zou ik kiezen voor een watertemperatuur van 24 à 25 °C. Zo zit je ongeveer halverwege tussen het ideale temperatuur bereik voor de guppy. In een normale binnenruimte zul je het water dus moeten verwarmen met een warmte element.
Guppy’s in koud water zonder verwarming is geen goed idee. Hierdoor worden de temperatuurschommelingen te groot en wordt de ideale temperatuur van 24 tot 25°C zelden gehaald tenzij ze in een tropische omgeving worden geplaatst.
Guppy pH waarde
De pH waarde voor het water van een guppy mag liggen tussen 6.8 tot 8.5. De laagste pH-waarde die onder de specialisten genoemd werd is 6. Kijkt men echter naar het gemiddelde dan zou het minimum ergens rond de 6.5 tot 6.8 liggen, en het maximum op 8.2 tot 8.5. Het bereik is redelijk groot en het advies dat ik kan meegeven is om tijdens een waterwissel de pH waarde te controleren en eventueel bij te sturen.

Waterhardheid (GH) voor een guppy
De waterhardheid hangt nauw samen met de pH waarde van je water. Harder water betekend dat er meer mineralen in het water zitten die een bufferende werking hebben. Hierdoor heeft hard water vaak een hogere pH waarde.

Over de waterhardheid zijn de meningen sterk verdeeld en men zegt dat de hardheid van het water geen grote invloed heeft op de guppy. Als er dan toch een bereik gekozen moet worden dan ligt dat tussen de 7 – 16 °dH. Niet te laag en niet te hoog.

Guppy aquarium inrichten
Een guppy voelt zich thuis in een ruim aquarium waarin veel planten en decoratie te vinden is. De planten en decoratie dienen als schuilplek voor zowel volwassen als pasgeboren vissen. Vanwege hun kleine afmeting kunnen ze snel als prooi worden aangezien door andere vissen.
Voor iemand die graag zijn hele aquarium vol zet met plantjes en decoratie is dit echt de perfecte vis! Ga echter niet overdrijven aangezien de guppy’s ook nog gewoon de mogelijkheid moeten hebben om vrij rond te zwemmen in het aquarium.
Planten zoals javamos en javavaren zijn erg compact en bieden genoeg schuilplekken voor de kleine guppy’s. Daarnaast zijn het langzaam groeiende en eenvoudige planten zodat je er niet veel omkijken naar hebt.
Guppy aquarium onderhoud
Het onderhouden van een guppy aquarium is redelijk makkelijk. Het zijn sterke vissen die tegen een stootje kunnen. Kijk dagelijks in het aquarium of je guppies nog allemaal levend zijn en geen ziektebeelden vertonen. Vooral witte stip is toch een veelvoorkomende ziekte in een aquarium bij beginners.
Water verversen zit standaard in het onderhoud dat je elke week, of eens in de twee weken moet uitvoeren. Je ververs dan 30% van het water. In het begin is het vooral belangrijk dat je de waterwaardes in de gaten houdt en op basis daarvan kun je bepalen hoe vaak je het water ververst. In een redelijk vol aquarium is dat wekelijks, maar hebt slechts enkele guppen dan is om de 2 weken ook prima.
Tijdens de waterwissel kun je ook het aquarium zelf schoonmaken. Dit houdt in dat je de bodem van het aquarium schoon kunt zuigen en eventuele algen verwijderd.
Veelgestelde Vragen
Kan een guppy in een kom?
Een guppy heeft een stabiele temperatuur en minimaal 50 liter water nodig en kan daarom niet een kom gezet worden. De beste omgeving voor een guppy is een aquarium met een stabiele temperatuur rond de 24°C met voldoende planten en decoratie om zich te kunnen verstoppen.