
Goudvissen zijn makkelijke en sterke vissen, maar wanneer het op het voeren van goudvissen aankomt zijn er veel misverstanden. Regelmatig krijg ik de vraag hoeveel een goudvis mag eten, en welk voer het beste is. In dit artikel hoop ik al die vragen te beantwoorden.
Hoe kun je het beste een goudvis voeren? Een goudvis eet zowel dierlijk- als plantaardig voedsel. Een basisvoeding voor goudvissen bestaat uit visvlokken of korrels. Deze kunnen aangevuld worden met plantaardig en dierlijke voedsel. Voer een goudvis 1 keer per dag een hoeveelheid die binnen 2 minuten is opgegeten en voer een goudvis nooit teveel.
Dit was het korte antwoord. Het lange antwoord en de toelichting is hieronder te lezen. Je zult verbaasd zijn wat een goudvis allemaal kan eten!
Meer weten over goudvissen? Ik heb een compleet artikel geschreven wat er komt kijken bij een goudvissen aquarium.
Wat eten goudvissen?
Goudvissen zijn alleseters en eten in het wild zowel plantaardig- als dierlijk voedsel wat in hun natuurlijke omgeving voorkomt. Hieronder valt onder andere: platen, algen, kleine insecten, plankton, wormen, larven. Ook kleine vissen behoren tot het dieet van een goudvis. Ze eten vrijwel alles wat in hun mond past.
In een aquarium of vijver is het aanbod van voeding echter beperkt, dus is het de taak aan jou om jouw goudvissen de juiste voeding te geven.
Basisvoeding
De dagelijkse voeding die je een goudvis het beste kunt geven zijn vis vlokken of korrels. Dit is eigenlijk de basisvoeding die een goudvis binnen moet krijgen en kan aangevuld worden (zie hieronder). In deze voeding zitten essentiële aminozuren en dierlijke eiwitten, vaak afkomstig van vissen, die ze als bouwstenen kunnen gebruiken.
Er is altijd al een discussie geweest tussen zinkend en drijvend voedsel: welke is beter? Wat mij betreft kan het allebei en leg je ook uit waarom.
Drijvend voer
Bij het voeden met drijvend voer weten de vissen precies waar ze naar toe moeten zwemmen voor hun maaltijd. Dit kan met vis vlokken of drijvende korrels. Het kan een keer voorkomen dat je teveel voer aan je goudvissen hebt gegeven en dan kun je het voer makkelijk met een netje eruit scheppen. Het nadeel van drijvend voer is dat de vissen lucht binnen kunnen krijgen door als een malle aan het oppervlakte beginnen te happen.
Als je drijvend voedsel gebruikt let er dan op of jouw goudvis hierdoor niet vanzelf naar boven komt drijven. Het kan namelijk zijn dat ze te veel lucht binnen happen die er niet meer uit gaat. Mocht jouw goudvis hier last van hebben dan adviseer ik om over te stappen op zinkend voer.
Zinkend voer
Het andere alternatief is door je goudvissen te voeren met zinkend voer. Dit zal langzaam naar de bodem van het aquarium bewegen zodat je vissen het op hun gemak kunnen opeten. Ook kun je het een beetje verspreid in het aquarium doen zodat alle vissen de kans krijgen om hun korreltjes op te eten.
Wat ik een nadeel vind is dat je zinkend voer niet makkelijk uit het aquarium kunt halen. Het kan voorkomen dat je teveel eten geeft, of dat de goudvis het voer niet kan vinden. Hierdoor zal het voer gaan rotten waardoor de waterkwaliteit achteruit gaat.
Ik zou dan ook zeggen: begin met vlokken en kijk hoe je goudvissen erop reageren. Krijgen ze (teveel) lucht binnen, stap dan over op zinkende korrels.
Aanvulling op de basisvoeding
De basisvoeding is prima eten voor een goudvis. Je maakt goudvissen echt gelukkig als je een beetje varieert met de voeding die je geeft. Net zoals in het wild eten goudvissen van alles en nog wat. Probeer onderstaand plantaardig- en dierlijk voedsel maar eens te geven aan je goudvissen en kijk hoe ze er van smullen!
Door te variëren in de voeding zal de goudvis ook een beter afweersysteem krijgen en is dus minder vatbaar voor ziektes.
Plantaardig voedsel
Wist je dat goudvissen ook groente en fruit kunnen eten? Hieronder is een lijstje met verschillend plantaardig voedsel dat veilig voor goudvissen is om op te eten. Bij hard voedsel, zoals wortelen bijvoorbeeld, moet je het wel even koken om het zacht te maken voor je goudvissen.
- Erwten (goed voor de spijsvertering). Eerst koken en daarna de schil verwijderen
- Wortelen (eerst koken)
- Mais (eerst koken en schil verwijderen)
- Paprika
- Spinazie
- Druiven (alleen het vruchtvlees, geen schil en geen pit)
- Banaan
- Komkommer
- Appel (eerst prakken)
Dierlijk voedsel
In het wild eten vissen ook insecten, plankton en zelfs andere vissen! Dat laatste is ook een reden waarom je geen guppy’s bij grote goudvissen zet ;-). Dit is het meest makkelijkst verkrijgbaar dierlijk voedsel voor je goudvissen:
- Muggenlarve
- Watervlooien (Daphnia)
- Garnalen
- Slingerwormen (Tubifex, kleine rode wormen)
Let op dat je levende slingerwormen eerst goed afspoelt onder kraanwater. Deze zijn namelijk vaak dragers van ziektes die in je aquarium terecht kunnen komen. Er bestaan ook ingevroren slingerwormen die bij de fabriek al zijn schoongemaakt. Toch adviseer ik om die ook af te spoelen.
Diepvriesvoer voor goudvissen
Bovengenoemde groente, fruit en insecten zijn ook verkrijgbaar als diepvriesvoer. Je kunt dan simpelweg zo een pakje kopen en dat aan je goudvissen voeren.
Je moet diepvriesvoer nooit in bevroren toestand voeren aan je goudvissen. Laat het altijd in de lucht ontdooien zodat de buitenkant én de binnenkant op kamertemperatuur is. Zet het niet in de magnetron of in warm water, want dat kan de voedingswaarde aantasten.
Natuurlijk kun je ook zelf die diepvriesblokjes maken door alle ingrediënten met elkaar te vermengen.
Ik geef de voorkeur om dergelijk voer met een korfje aan de goudvissen te voeren. Hierdoor zal niet gelijk het hele aquarium vervuild raken als zo een diepvriesblokje spontaan uit elkaar valt.
Hoeveel voer geef je goudvissen?
Voer een goudvis net zoveel eten dat deze binnen 2 minuten volledig kan opeten. Goudvissen hebben geen maag waardoor het teveel voer kan leiden tot verstoppingen in de darmen. Hoewel ze hier niet direct dood aan gaan worden ze wel dik waardoor ze sneller vatbaar zijn voor ziektes met dodelijke gevolgen.
Het kan soms lijken dat goudvissen echt smeken om meer eten: trap daar niet in! Hoef lief ze ook zijn, je kunt ze beter te weinig geven dan teveel. In het wild kan het ook zijn dat ze een dag of twee geen eten vinden en daar gaan ze echt niet dood aan.
Goudvis te veel eten gegeven
Als je een goudvis teveel eten geeft heeft kan dat niet alleen zorgen voor verstoppingen in de darmen, maar ook een verslechtering van je aquarium water.
Het voedsel dat immers niet wordt opgegeven door de goudvis zal in het water worden afgebroken door bacteriën waardoor ammoniak en nitriet vrijkomt. Beide zijn in lage concentratie al schadelijk voor je goudvis.
Daarbij is dat voedsel ook een mooie groeiversneller voor algen. Dan krijg je groen water én daalt je zuurstofgehalte in het water, iets wat goudvissen echt niet waarderen!
Ook kunnen je vissen dik worden wat ze vatbaar maakt voor een heel scala aan ziektes zoals bijvoorbeeld vinrot.
Mijn gouden advies voor het voeren van goudvissen: ben zuinig.
Goudvissen voeren in een vijver
In een aquarium is doorgaans de watertemperatuur stabiel waardoor je goudvissen steeds dezelfde hoeveelheid voeding nodig hebben. Heb je goudvissen echter buiten in een vijver dan speelt de temperatuur wel een rol.
Bij een lagere watertemperatuur heeft de vis minder voeding nodig omdat de spijsvertering trager wordt. Onder de 15 graden is het advies om slechts de helft van de normale hoeveelheid te geven. Bij temperaturen onder de 8 graden hoef je zelfs helemaal geen voeding te geven. De vis zal bij deze lage temperatuur dieper in de vijver stil gaan zitten. Een soort vastenperiode in de winter.
Hoe vaak goudvissen eten geven?
Een goudvis kan het beste 1 of 2 keer per dag gevoerd worden op steeds hetzelfde tijdstip. Indien een goudvis meerdere malen per dag gevoerd wordt, moet er genoeg tijd tussen de eetmomenten zijn. Hierdoor wordt overvoeden voorkomen.
Eerder gaf ik al aan dat je niet meer voer moeten geven dan een goudvis binnen 2 minuten opgegeten krijgt. Je kunt de maaltijd verspreiden over 2 momenten, bijvoorbeeld in de ochtend en in de avond. Hanteer dan de hoeveelheid die ze binnen 1 minuut opeten.
Om de groei van kleine goudvissen te stimuleren zou je ze zelfs 3 of 4 keer per dag eten kunnen geven.
Probeer er wel op te letten dat je steeds op hetzelfde tijdstip het eten geeft zodat je goudvissen een vast eetpatroon krijgen. Dat vinden ze fijner en is beter voor de gezondheid. Voer ze bijvoorbeeld om 07:30 en 17:00.
Veelgestelde vragen
Kunnen goudvissen zich dood eten?
Als een goudvis teveel eten binnenkrijgt kan dat leiden tot verstopping in de darmen. Hier zullen ze niet direct door van gaan, maar de goudvissen worden er wel dik van. Dikke goudvissen zijn sneller vatbaar voor ziektes en kunnen daar uiteindelijk aan sterven.
Hoe vaak goudvissen voeren in een vijver?
Voer 1 keer per dag een hoeveelheid voer die de goudvis binnen 2 minuten kan opeten. Bij een watertemperatuur lager dan 15 graden dient slechts de helft van het voer gegeven te worden. Onder de 8 graden heeft een goudvis geen extra eten nodig.