
Een goudvis blijft niet altijd mooi van oranje kleur. Door de jaren heen kan een goudvis in lichte mate van kleur veranderen en dat is heel normaal.
Verandering van kleur komt bij goudvissen vaak voor. Meestal is dit genetisch vastgelegd en kan een goudvis door leeftijd verkleuren. Kleurverandering kan ook optreden als gevolg van het dieet, de leefomgeving en eventuele ziektes.
Of de goudvis zijn kleur terugkrijgt ligt aan de oorzaak en verschilt van vis tot vis. In de meeste gevallen is de kleurverandering permanent, of kan de goudvis een deel van zijn oorspronkelijke kleur terugkrijgen. Is jouw goudvis wit of zwart geworden, lees dan snel verder. Misschien is er namelijk iets mis met je vissen aan de hand.
Welke kleur heeft een goudvis?
In het wild heeft een goudvis een olijfgroene of bruine schutkleur zodat deze in zijn natuurlijke omgeving minder opvalt en niet snel ten prooi valt aan roofdieren. De oranje, rode, witte, gele of zwarte kleur van commerciële goudvissen zijn door middel van selectief fokken verkregen.
Een pasgeboren goudvis is zwart tot donkerbruin van kleur en zal na verloop van tijd pas oranje kleuren.
Omdat niet elke vis het perfecte DNA heeft kan het zomaar zijn dat je goudvis op een gegeven moment van kleur veranderd of vlekken krijgt. Dit is geen reden om je zorgen te maken.
Echter kan een goudvis ook onder invloed van de leefomstandigheden van kleur veranderen. Denk bijvoorbeeld aan ziektes, een verkeerd dieet, slecht water of te weinig licht.
Waarom wordt een goudvis wit?
Een goudvis kan door een aantal factoren een witte kleur krijgen. Naar mate de goudvis ouder wordt kan deze wit worden. De witte verkleuring kan ook een oorzaak zijn van ziekte, te weinig licht, te weinig zuurstof, een verkeerde dieet of het is genetisch bepaald.
1. De goudvis is op leeftijd
Veel goudvissen verliezen hun kleur langzaam naarmate ze ouder worden. Zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar. Net zoals het haar bij mensen grijs wordt op oude leeftijd, is dat zo ook bij goudvissen.
Oude goudvissen zullen nagenoeg wit van kleur zijn met wellicht hier en daar nog een gele tint maar daar houdt het ook echt op. Die felle oranje kleur is in ieder geval nergens meer te bekennen.
Als jouw goudvis van de één op de andere dag ineens wit is geworden dan is er iets anders aan de hand.
2. Veranderingen in het aquarium
Goudvissen zijn erg makkelijk en passen zich goed aan in de omgeving waar ze terecht komen, maar bij de minste of geringste veranderen in hun omgeving kunnen ze van kleur veranderen.
Zo kan bijvoorbeeld de pH waarde, de temperatuur en hardheid van het water een oorzaak zijn. Met name een verkeerde pH waarde staat erom bekend de kleur weg te nemen van de goudvis. Je kunt dit daarom het beste even meten met een druppeltest.
De ideale temperatuur voor goudvissen is tussen de 19 en 23 graden. Als je uit het ideale temperatuurbereik gaat is dat niet schadelijk voor de goudvis, maar deze gaat zich wel aanpassen. Hierdoor zouden ze iets lichter van kleur kunnen worden.
Zelfs kunnen ze reageren bij het introduceren van nieuwe vissen, planten of decoratie in het aquarium. Ineens veranderd hun bekende omgeving en dat zou ook kunnen bijdragen aan het verliezen van de oranje kleur, al valt het kleurverschil reuze mee.
3. Te weinig licht
De schubben van goudvissen bevat pigment dat reageert op licht, en dan wel het natuurlijke zonlicht.
Bij aquariums is het advies om deze altijd uit het zonlicht te zetten om grote temperatuurschommelingen en algengroei tegen te gaan. Een goudvis heeft dan geen toegang tot direct zonlicht en kan daardoor wit worden.
Je lampen die boven het aquarium hangen zijn vaak niet sterk genoeg of zijn niet van de juiste kleur.
4. Te weinig zuurstof
Een oorzaak van de witte verkleuring kan zijn een tekort aan zuurstof. De goudvissen worden dan als het ware transparant wit, het lijkt alsof je door de vis kunt heen kijken.
Je moet dan direct 50% van het water vervangen en de oorzaak van het zuurstoftekort achterhalen. Zet eventueel een extra luchtsteentje in het aquarium om meer zuurstof in het water te introduceren.
Goudvissen kunnen een redelijk laag zuurstofgehalte tolereren, maar wacht niet te lang voordat het te laat is. De eerste kenmerken van te weinig zuurstof is het happen naar lucht.
5. Het is genetisch bepaald
Tja, niet iedere goudvis is perfect. Ook kunnen de genen van een goudvis een rol spelen waardoor deze wit wordt, of witte vlekken krijgt. Hier kun je vrij weinig aan doen.
6. Een verkeerd dieet
Goudvissen staan erom bekend alles op te eten wat in hun mond past. Het is aan jou de taak om een juist gebalanceerd dieet aan de vis te geven. Zo zou je bijvoorbeeld groente, fruit of insecten kunnen voeren.
Stap ook eens over naar wat duurder voer, dat is over het algemeen beter voor je vissen. Soms staat er ook op de verpakking dat het de kleur van je vissen verbeterd en dat klopt vaak ook. Bij goedkoop voer wordt namelijk altijd wel ergens op bespaard.
7. Door ziekte
Als je goudvis wit kleurt als gevolg van ziekte is dat altijd een pijnlijk onderwerp. Je wilt natuurlijk het beste voor je goudvis, en als bovenstaande 6 punten niet de oorzaak zijn dan is je goudvis hoogstwaarschijnlijk ziek of gestrest.
Een goudvis kan wit worden doordat deze ziek is of niet lekker in zijn vel zit. Er is geen ziekte die je vis wit maakt, maar het is het gevolg van een slechte weerstand. Kijk daarom of je goudvis een ziektebeeld vertoont, bijvoorbeeld een verminderde eetlust, minder actief, afvallende schubben e.d.
Controleer allereerst of je aquarium water in optimale toestand is. Dit is vaak de bron waardoor je goudvis er slecht uit gaat zien. Goudvissen zijn grote vervuilers waardoor ammoniakpieken niet uit te sluiten zijn. Twijfel je waar het aan ligt? Vraag dan advies aan een dierenarts die er een betere kijk op heeft.
Waarom krijgt een goudvis zwarte vlekken?
Een goudvis kan door genetische eigenschappen naar verloop van tijd zwart kleuren. Ook kan de zwarte verkleuring het gevolg zijn van een ammoniakvergiftiging of de zwarte stip ziekte. In het geval van een ammoniakvergiftiging kan snel handelen het verschil zijn tussen leven en dood.
Ik heb al besproken waarom een goudvis wit kan worden, iets wat niet ongebruikelijk is. Als je goudvis echter zwart wordt dan kan er wel (soms) iets ernstig aan de hand zijn.
1. Ammoniakvergiftiging
Ik zal maar met het gevaarlijkste beginnen: ammoniakvergiftiging. Dit is veruit de meest voorkomende reden dat een goudvis zwart wordt.
Doorgaans begint de zwarte kleur te ontstaan aan de uiteindes van de vinnen en zal langzaam maar zeker over de hele vis verspreiden. Dit komt trouwens ook voor bij andere gekleurde vissen.
Ammoniak is een giftige stof dat in een aquarium wordt aangemaakt door bacteriën én door de goudvissen zelf. De reden dat je regelmatig je water moet verversen is om onder andere het ammoniak gehalte omlaag te brengen. Bacteriën in je filter helpen daar ook aan mee, maar vaak is dat niet voldoende.
Wat doet ammoniak met je vissen? Nou, het verbrandt in feite de huid van je vissen! Ook tast het de kieuwen al snel aan waardoor de vis slijm gaat produceren. Door dat slijm kan de vis minder goed zuurstof uit het water halen en zal dus langzaam stikken.
De zwarte verkleuring die bij een goudvis ontstaat is een teken van herstel, een soort littekenweefsel. Dit kan betekenen dat de ammoniakwaardes in het water vanzelf omlaag zijn gegaan. Ik adviseer je echter om dit zekerheidshalve te controleren.
Kijk ook even of je andere vissen afwijkend gedrag vertonen. Ze zijn misschien nog niet zwart aan het worden, maar kunnen wel last hebben van het ammoniak in het water.
2. Genetisch bepaald
Geen ammoniakvergiftiging? Dat is natuurlijk goed nieuws.
Goudvissen beginnen hun leven met een bruine kleur en veranderen na verloop van tijd in de kleur die door de kweker gewenst is, vaak oranje. Het is echter niet uit te sluiten dat de vis niet verder verkleurd.
Deze kleurverandering is vooral genetisch bepaald. Als je de genetische achtergrond van de vorige generaties kunt inzien bij de kweker, zou dat een zicht kunnen geven op de kleur die je goudvis krijgt in de loop van zijn levensjaren.
Echter genetische foutjes komen ook bij vissen voor en is dus geen garantie van kleurbehoud. Het kan zomaar zijn dat je goudvis na een aantal jaren toch zwarte vlekken begint te krijgen.
Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat een goudvis die niet verkleurd erg zeldzaam is.
3. Zwarte stip ziekte
Hoewel zwarte stip ziekte zelden voorkomt noem ik het toch even. Deze ziekte komt vaker voor bij goudvissen die in een vijver zitten en niet zo vaak bij goudvissen in aquariums.
Zwarte stip is een parasitaire ziekte die een goudvis kan oplopen van geïnfecteerde slakken. De zwarte stippen zijn eitjes die in de huid van de goudvis zitten en een harde (zwarte) laag vormen. Uiteindelijke zullen de eitjes openbarsten waarna de parasieten vrijkomen.
Je kunt zwarte stip makkelijk herkennen aan, jawel, zwarte stipjes op de huid. Ook kan de vis jeuk krijgen en wil zijn lichaam tegen het glas of decoratie wrijven.
Om de levenscyclus van de parasieten te stoppen moet je alle slakken uit je aquarium halen. Hierdoor zullen de parasieten uiteindelijk uitsterven en zijn je vissen genezen. Hoewel dit niet de snelste oplossing is werkt het wel.