13 Populaire Sluierstaart en Goudvis soorten voor aquarium


Als je net zoals ik benieuwd bent naar de verschillende soorten goudvissen en sluierstaarten, dan is dit artikel zeker iets voor jouw. Ik heb 13 populaire soorten uitgekozen die geschikt zijn voor je aquarium.

Doorgaans zijn sluierstaarten net iets moeilijker te onderhouden dan goudvissen. Dus als je aan het oriënteren bent welke vis je wilt kopen, dan kun je daar rekening mee houden. Goudvissen daarentegen zijn over het algemeen erg sterke vissen en makkelijk te onderhouden, ideaal voor de beginner dus.

Let er wel op dat zowel goudvissen als sluiterstaarten erg groot kunnen worden, waardoor je ook een groot aquarium nodig hebt. Als maatstaf kun je het volgende aanhouden:

  • Inhoud aquarium goudvissen: Minimaal 120 liter en 50 liter extra per vis
  • Inhoud aquarium sluierstaarten: Minimaal 100 liter en 40 liter extra per vis

Natuurlijk verschilt het van vis tot vis en heb bij elke van de 13 vissen aangegeven welke getallen je het beste kunt aanhouden.

Ga je nieuwe vissen kopen? Kies dan altijd de gezondste en meest actieve vis uit!

Goudvis soorten

NaamMoeilijkheidLengteTemperatuur
Gewone GoudvisMakkelijk25 – 30 cm15 – 26 °C
KomeetstaartMakkelijk25 – 30 cm15 – 26 °C
ShubunkinMakkelijk25 – 30 cm15 – 26 °C
WakinGemiddeld25 – 30 cm15 – 25 °C
SarasaMakkelijk25 – 30 cm15 – 26 °C
TamasabaGemiddeld20 – 25 cm15 – 26 °C
Overzicht verschillende goudvis soorten en hun behoeftes

Gewone goudvis

Gewone goudvis

De gewone goudvis krijgt doorgaans weinig aandacht, want tja: het is zoals de naam al zegt een gewone goudvis. Het is niet echt een bijzondere goudvis. Velen beginnen dan ook met deze makkelijke en goedkope vis. Over het algemeen is het een rustige en vriendelijke vis die 15 tot 20 jaar oud kan worden.

Ze vergen weinig onderhoud en doen het goed in zowel een aquarium als een vijver. Doordat ze een groot temperatuurbereik aankunnen is bij verwarmen in een aquarium niet nodig. Zelfs in de winter als de temperatuur boven het vriespunt blijft kunnen de vissen het overleven in een vijver.

De gewone goudvis kan 30 centimeter of zelfs nog langer worden als ze daarvoor de ruimte krijgen. Het aquarium voor een gewone goudvis dient minimaal 120 liter te zijn en reken op 50 liter extra water voor elke volgende vis.

Komeetstaart goudvis

Komeetstaart goudvis

In vergelijking met de gewone goudvis heeft een komeetstaart en slanker lichaam en heeft deze een kenmerkend grote staartvin. Die staartvin kan net zo lang worden als het lichaam van de vis zelf. Vaak zijn de komeetstaarten gekleurd in een combinatie van (diep) oranje en wit.

Het zijn erg actieve vissen en daarom hebben ze baat bij een groot aquarium met niet al te veel decoratie, juist ook omdat ze die lange staart hebben.

Ik adviseer een aquarium van ten minste 120 liter aan met een minimale breedte van 120 centimeter zodat ze goed kunnen zwemmen. De komeetstaart kan wel 30 centimeter groot worden, dus hou rekening ermee dat je aquarium groot genoeg is. Voor elke extra komeetstaart in je aquarium moet je nog eens 75 liter water optellen.

Een komeetstaart is makkelijk in onderhoud en is ook geschikt om buiten in een vijver te zetten.

Shubunkin goudvis

Shubunkin goudvis

De Shubunkin is een herkenbare goudvis met een mix van rode, oranje, witte en zwarte kleuren. Maar deze mix van kleuren is niet wat de Shubunkin zo populair maakt. Het bijzondere is ook de blauwe kleur (kijk maar in de afbeelding hierboven). Blauw is een erg zeldzame kleur bij vissen waardoor deze iets duurder is in aanschaf dan de doorsnee goudvis.

Het zijn erg actieve zwemmers en niet kieskeurig wat eten betreft. De Shubunkin goudvis is zéér gemakkelijk om te onderhouden, in mijn ogen daarom erg geschikt voor beginners. Ook zijn ze geschikt om in een vijver te zetten.

Ook deze goudvis kan makkelijk 10 tot 15 jaar worden en een lengte van 30 centimeter (of meer) worden bij volwassenheid. Een aquariuminhoud van ten minste 100 liter is dan ook aan te raden, en het liefst 50 tot 60 liter extra voor elke volgende vis.

Wakin goudvis

Wakin goudvis

De Wakin goudvis is voornamelijk in Japan te vinden en nog niet zo heel bekend in Nederland. Wat betreft prijs ligt deze aan de hoge kant, als je hem al kunt vinden, zo rond de €10 tot €15 voor een jonge Wakin van ca. 10-12 centimeter.

Traditioneel is de kleur van een echte Wakin diep oranje (tegen het rode aan), wit of een combinatie van beide. Wat betreft vorm ligt deze tussen de gewone goudvis en de komeetstaart in.

Gemiddeld genomen kan een Wakin goudvis 25 tot 30 centimeter lang worden en heeft daarom een groot aquarium nodig. Denk hierbij aan minimaal 120 liter en 75 liter extra per vis. De leeftijd die deze vis kan bereiken ligt tussen de 12 en 15 jaar. Onder de juiste omstandigheden is een leeftijd van 20 jaar niet uitzonderlijk.

Uiteraard kun je de Wakin goudvis ook in de vijver zetten en kan ook de winter overleven als de vijver diep genoeg is. Zolang het water onderin de vijver niet bevriest is er weinig aan de hand.

Sarasa goudvis

Sarasa goudvis

De Sarasa goudvis is mijn persoonlijke favoriet vanwege de mooie kleuren die wel wat weg hebben van een koi. Doorgaans zijn het witte vissen met rode of diep oranje vlekken die willekeurig over het lichaam zijn verspreid. Juist de Sarasa met een mooie rode kleur is echt een toevoeging voor je aquarium of vijver. Echt prachtig om te zien.

Wat betreft vorm komen ze erg dicht in de buurt van de komeetstaart, ze worden dan ook wel Sarasa Komeetstaarten genoemd. En net zoals de komeetstaart heeft de Sarasa goudvis ook veel water en ruimte nodig. Het minimale wat je nodig hebt is een aquarium van 120 liter en ruim 75 liter extra per vis. Ook een minimale breedte van 120 centimeter is echt wel het minimale.

Een Sarasa goudvis wordt doorgaans in een vijver uitgezet omdat ze graag de ruimte hebben om actief te zwemmen. Een aquarium kan, maar kan al snel te klein gaan worden.

Niet onbelangrijk is het feit dat de Sarasa goudvis baat heeft aan zuurstofrijk water, dus een goede beluchting en doorstroming is geen overbodige luxe.

Tamasaba goudvis

Tamasaba (Sabao) goudvis (bron CC 3.0)

De Tamasaba goudvis is ook bekend onder de naam Sabao en oorspronkelijk afkomstig uit noord Japan. Het is een redelijk zeldzame goudvis die je niet snel tegenkomt. De vorm van de Tamasaba is ei-vormig met een lange, sierlijke staart. Wat betreft kleur is het meest voorkomend dat de Tamasaba een wit lichaam heeft met 1 of enkele rode/oranje vlekken.

Gemiddeld genomen wordt een Tamasaba goudvis zo’n 20 tot 25 centimeter en kan een leeftijd bereiken van 10 tot 15 jaar. Omdat ze niet zo groot worden als de andere goudvissen is de minimale aquariuminhoud slechts 80 liter, en voor elke volgende vis moet je daar 40 liter bij optellen.

De echte liefhebbers zetten de Tamasaba goudvis in een koivijver of met soortgenoten.

Sluierstaart soorten

NaamMoeilijkheidLengteTemperatuur
OrandaGemiddeld tot Moeilijk18 – 23 cm18 – 25 °C
RyukinGemiddeld15 – 25 cm18 – 25 °C
Ranchu (Buffelrug)Moeilijk12 – 20 cm18 – 25 °C
TelescoopoogGemiddeld tot Moeilijk18 – 23 cm20 – 25 °C
ParelschubGemiddeld10 – 15 cm18 – 22 °C
BlaasoogMoeilijk10 – 15 cm20 – 25 °C
HemelkijkerHeel Moeilijk10 – 15 cm20 – 25 °C
Overzicht verschillende sluierstaart soorten en hun behoeftes

Oranda sluierstaart

Oranda sluierstaart (bron CC 4.0)

De belangrijkste kenmerken van de Oranda sluierstaart zijn het dikke lijf en het grote hoofd. Het lijf kan bijna net zo breed worden als het lang is! Hoewel de Oranda veel weg heeft van een Leeuwenkop of Ranchu is het toch écht een ander soort sluierstaart. De verdikking op het hoofd wordt ook wen een wen genoemd en kan zich zelfs verspreiden over het hele hoofd.

De meest voorkomende kleur van de Oranda sluierstaart is oranje, maar er zijn ook erg mooie varianten zoals de zwarte Oranda, blauwe Oranda en een witte Oranda met een rood kapje.

De gemiddeld Oranda sluierstaart kan ruim 15 jaar worden en een lengte bereiken van 18 tot 23 centimeter. Het is een relatief grote vis en daarom is een groot aquarium ook vereist. Minimaal 100 liter en 40 liter per extra vis is aan te raden.

De Oranda sluierstaart is niet geschikt om in een vijver te zetten vanwege het koude klimaat in Nederland. Zeker in de winter zullen ze het niet overleven.

Ryukin sluierstaart goudvis

Ryukin sluierstaart (bron CC 4.0)

De Ryukin is een erg populaire sluierstaart die zich kenmerkt met een verhoogde rug en een sierlijke dubbele staartvin. Verder hebben ze een klein ei-vormig lichaam en een ronde buik.

Hoewel het redelijke sterke sluierstaarten zijn moet je er wel goed op letten dat ze in het aquarium weinig stress ondervinden en ziektes snel bestrijdt. Je kunt kiezen om de temperatuur stabieler te maken door een aquariumverwarming te gebruiken. Stel deze bijvoorbeeld in op 22-23°C.

Doorgaans wordt de Ryukin goudvis zo’n 15 tot 25 centimeter groot en kan een leeftijd bereiken van 10 tot 15 jaar onder de juiste omstandigheden. Let er op dat de Ryukin redelijk snel zijn uiteindelijke grootte bereikt waardoor je dus beter met een groot aquarium begint. Aan te raden is een aquarium van minimaal 120 liter en 50 liter voor elke volgende Ryukin die je erin doet.

Ranchu (Buffelrug) sluierstaart

Ranchu (buffelrug) sluierstaart (bron CC 4.0)

De Ranchu, ook wel buffelrug genoemd, is één van de oudste sluierstaart soorten en staat bekend als De koning van de goudvissen in Japan. Deze sluierstaart heeft wat weg van de Leeuwenkop, maar zijn wen is niet zo uitgesproken en heeft een vlakkere rug.

Zoals je kunt zien ontbreekt de dorsale vin aan de bovenkant van de vis waardoor deze wat lastiger kan zwemmen. Als je de Ranchu met andere sluierstaarten in een aquarium hebt zitten moet je goed opletten dat hij genoeg voer opgegeten krijgt, juist omdat deze minder goed kan manoeuvreren in het water.

Aan te raden is om een aquariumverwarming te gebruiken om de watertemperatuur zo constant mogelijk te houden. Een mooie temperatuur die je kunt kiezen is zo’n 22 tot 23 °C.

Bij volwassenheid kan de Ranchu tussen de 12 en 20 centimeter worden. Het is dus niet zo een grote sluierstaart, maar heeft toch aan aquarium nodig van tenminste 100 liter. Voor elke extra Ranchu is nog eens 40 à 50 liter water nodig.

Omdat de Ranchu wat beperkter is in zijn beweging en een stabiele watertemperatuur nodig heeft heb ik de moeilijkheidsgraad voor deze sluierstaart op moeilijk gezet. Hij heeft gewoon wat extra aandacht nodig.

Telescoopoog sluierstaart

Zwarte telescoopoog sluierstaart (Bron CC 2.5)

De zwarte telescoopoog sluierstaart was één van mijn eerste vissen die ik in mijn aquarium had. Het mag duidelijk zijn dat de grote ogen hét kenmerk zijn van een telescoopoog. Hoe ver de ogen uitsteken hangt ook weer af van de genen. Bij sommige steken ze een klein beetje uit, maar bij een andere vis lijkt het wel alsof ze op ontploffen staan.

In de foto hierboven is een zwarte sluierstaart te zien, maar de telescoopoog is in tal van kleuren te krijgen zoals bijvoorbeeld wit, oranje, of een mix van verschillende kleuren.

Ook de telescoopoog heeft baat bij een aquarium op constante temperatuur, waardoor je het beste een aquariumverwarming kunt instellen op een stabiele 22 à 23 °C. Oh ja, ze vinden een sterke waterstroming ook niet zo fijn, iets om rekening mee te houden.

Vergis je niet, de telescoopoog kan wel 20 tot 25 centimeter worden onder de juiste omstandigheden! Kies daarom voor een aquarium van tenminste 100 liter en voor elke extra vis nog eens 40 liter erbij.

Parelschub sluierstaart

Parelschub sluierstaart

Als je echt op zoek bent naar een unieke vis in je aquarium dan is de parelschub misschien wel wat voor jou. Deze sluierstaart heeft kenmerkend grote schubben die door hun hoog calciumgehalte in het licht schitteren, zoals parels. De kleuren waarin je de parelschub voornamelijk ziet is lichtgrijs, maar wit en oranje komen ook veel voor.

De Parelschub kan 15 tot 20 jaar oud worden en met een lengte van 10 tot 15 centimeter is dit één van de kleinere sluierstaart goudvissen. Een aquarium van 80 liter is het minimum, en daarbij kun je per parelschub sluierstaart nog eens 40 liter bij op tellen.

Het beste is om het water op een constante temperatuur van 20 °C te houden waardoor een aquariumverwarming geen overbodige luxe is.

Blaasoog sluierstaart

Blaasoog sluierstaart (bron CC 3.0)

Een van de meeste vreemde sluierstaarten is toch echt wel de Blaasoog, ook wel Bubble Eye genoemd. Onder hun ogen puilen grote zakken water uit waardoor ze een verminderd gezichtsvermogen hebben. Daarnaast ontbreekt vaak de rugvin waardoor ze erg lastig kunnen rondzwemmen in het aquarium.

Juist die grote waterzakken onder de ogen zijn erg delicaat en daardoor moet je in je aquarium weinig decoratie aanbrengen zodat ze zichzelf niet kunnen stoten.

Persoonlijk zou ik dit soort sluierstaart niet kopen omdat er duidelijk is doorgekweekt op een ongunstige eigenschap die het in de natuur nooit zou overleven. De hemelkijker (zie hieronder) is ook zo een vis wat eigenlijk te zielig is om rond te laten zwemmen in een aquarium.

Ze worden slechts 10 tot 15 centimeter waardoor je wegkomt met een aquarium van 60 tot 80 liter. Voor elke extra blaasoog kan daar nog eens 30 tot 40 liter bij opgeteld worden. Ook bij deze sluierstaart is een aquariumverwarming handig om de watertemperatuur zo stabiel mogelijk te houden op 22 à 23 °C.

Hemelkijker sluierstaart

Hemelkijker sluierstaart (bron CC 3.0)

De laatste sluierstaart goudvis die ik gekozen heb is de hemelkijker, welke zich kenmerkt met de oogjes die naar boven wijzen. Net zoals bij de blaasoog zijn deze sluierstaarten op onnatuurlijke wijze doorgekweekt en het zijn erg kwetsbare visjes.

Ze hebben geen rugvin waardoor ze moeilijk kunnen zwemmen en het mag duidelijk zijn dat hun zicht niet optimaal is. Je moet zelfs opletten dat je aquarium verlichting niet te fel is aangezien ze daar constant in kijken. Al bij al is dit een zeer moeilijke vis om in optimale conditie te houden en niet aan te raden voor een beginner met weinig ervaring.

Ze worden ongeveer 10 tot 15 centimeter lang en hebben een aquarium nodig met een minimale inhoud van 80 liter. Voor elke extra vis moet je daar nog eens 40 liter bij optellen. Ook een aquarium verwarming is vereist. Deze stel je dan in op een temperatuur van 22 à 23 °C.

Raoul

Hoi! Ik ben Raoul, oprichter en schrijver bij AquaBak waar ik mijn ervaring en algemene informatie deel over alles wat met aquariums en vissen te maken heeft. Mijn eerste (kleine) aquarium kreeg ik ruim 20 jaar geleden en was er meteen verslaafd aan geraakt. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Nieuwste artikelen