
Voor iedereen die geïnteresseerd is in het houden van goudvissen in een aquarium. Deze informatie is essentieel en na het lezen van dit artikel weet je het volgende:
- Basisinformatie over de goudvis
- Verschillende soorten goudvissen
- Wat je nodig hebt voor een succesvol goudvissen aquarium
- Hoe je een goudvissen aquarium opstart
- Het onderhoud dat komt bij een goudvissen aquarium
- De algemene verzorging van goudvissen
Ik heb geprobeerd om alles wat bij een goudvissen aquarium komt kijken te benoemen. Mocht ik iets vergeten zijn, laat het mij weten, dan vul ik het aan. Toch nog vragen na het lezen van dit (lange) artikel? Mail mij gerust!
Inhoudsopgave
Weetjes over de goudvis
De goudvis is over het algemeen de makkelijkste vis die je kunt houden in een aquarium of vijver. Ze kunnen zelfs onder slechte omstandigheden nog overleven en presteren. Echter is het aan jou de taak om goed voor de goudvis te zorgen zodat deze niet alleen overleeft maar ook met plezier een lang en gezond leven heeft.
Hoe oud kan een goudvis worden?
Een goudvis wordt gemiddeld 10 tot 15 jaar onder de juiste omstandigheden. Een gevarieerde voeding, voldoende ruimte en een goede waterkwaliteit dragen bij aan de leeftijd die de goudvis kan bereiken. De oudste goudvis werd ruim 43 jaar.
In een vijver kunnen goudvissen over het algemeen ouder worden dan in een aquarium. Vaak is een vijver een stuk groter waardoor deze zich beter kan bewegen waardoor deze minder stress heeft. Daarnaast zitten er in een vijver ook van allerlei insecten die de goudvis kan opeten als deze honger heeft. Hierdoor is het dieet van de goudvis in een vijver doorgaans gevarieerd.
Uiteraard kan in een aquarium een goudvis ook makkelijk 15 jaar leven als je deze goed verzorgt. Een gevarieerd dieet, juiste waterkwaliteit en een voldoende groot aquarium zijn daarbij de belangrijkste factoren.
De sluierstaart, een variant op de goudvis, wordt over het algemeen minder oud. Denk hierbij aan 8 tot 12 jaar. Sluierstaarten worden vooral gekweekt op de uiterlijke eigenschappen waardoor ze gevoeliger zijn voor ziektes en vaak een lagere weerstand hebben.
Hoe groot wordt een goudvis?
Gemiddeld genomen wordt een goudvis 25 tot 30 centimeter lang. De lengte die de goudvis krijgt hangt echter sterk af van het soort en de omstandigheden waarin deze leeft. Als een goudvis de ruimte krijgt zal deze uitgroeien tot zijn ware grootte, soms wel langer dan 40 centimeter.
Wat veel mensen die pas beginnen met goudvissen niet weten is dat een goudvis zeker 30 centimeter groot kan worden. Het is echter zo dat een goudvis zich aanpast aan de hoeveelheid water waarin deze leeft. Hoe minder water beschikbaar is, hoe minder groot deze zal worden.
Echter blijven de organen in de vis wel doorgroeien, ook als de vis zelf niet groter wordt. Hierdoor ontstaat er een heel scala aan problemen waardoor de goudvis vaak vroegtijdig komt te overlijden.
Het is daarom belangrijk dat de leefomgeving van een goudvis wordt gekozen op de lengte die deze potentieel kan krijgen, vaak 30 centimeter. Een aquarium of vijver van tenminste 100 liter is zeker geen overbodige luxe.
Sluierstaarten daarentegen worden een stuk minder groot, meestal zo rond de 18 tot 25 centimeter. Ze hebben net zoals goudvissen ook een groot aquarium nodig.
Kan een goudvis alleen leven?
Een goudvis kan prima alleen leven echter zijn goudvissen sociale dieren en trekken ze graag samen op met andere goudvissen. Hierdoor voelen ze zich veiliger en hebben daarom minder stress. Bij het houden van meerdere goudvissen zul je zien dat ze elkaar opzoeken.
Kan een goudvis in een kom?
Een kom is te klein voor een goudvis om in te leven. Goudvissen kunnen erg groot worden en hebben daarom minimaal een aquarium of vijver nodig van 100 liter met een lengte van 120 centimeter. Ook zijn goudvissen grote vervuilers waardoor de waterkwaliteit in een kom te slecht wordt.
Een goudvis in een kom lijkt bijna wel een stereotype en veel mensen realiseren zich niet dat het gewoon zielig is voor de goudvis. Goudvissen kunnen ruim 30 centimeter lang worden als ze daarvoor de ruimte krijgen en een kom is daar echt niet groot genoeg voor.
Hoewel goudvissen wel klein blijven in een vissenkom realiseert men zich niet dat de organen in de vis wel zullen doorgroeien. Uiteraard zit daar ook een grens aan en het resultaat is een ongelukkige, gehandicapte vis die waarschijnlijk veel pijn heeft. Hierdoor zijn ze vaak binnen een paar jaar al dood.
Het beste zet je goudvissen uit in een grote vijver waar ze de ruimte hebben om actief te zwemmen. Als alternatief kunnen ze ook in een aquarium, maar dan wel met de voorwaarde dat deze minimaal 100 liter inhoud heeft met een minimale lengte van 120 centimeter. En dat is écht de ondergrens. Reken trouwens voor elke extra goudvis 50 tot 75 liter water.
Goudvis soorten voor een aquarium
Een goudvis in je aquarium zetten klinkt simpel. Wist je dat er echt vele verschillende soorten goudvissen zijn? Ik heb hier een artikel geschreven over de 13 meest populaire goudvissen voor je aquarium. Als je van plan bent om goudvissen aan te schaffen is het zeker de moeite waard om te lezen.
Normale goudvissen
De normale goudvis is over het algemeen de sterkste goudvis en over het algemeen makkelijk verkrijgbaar in 6 soorten:
- Gewone goudvis: De bekende oranje gekleurde vis zonder veel poes-pas.
- Komeetstaart goudvis: Een variant op de gewone goudvis met een slanker lichaam en grotere staart.
- Shubunkin goudvis: Één van de weinige vissen met een blauwe kleur en voorzien van rode, oranje en zwarte vlekken over het lichaam.
- Wakin goudvis: Vaak gekleurd in oranje/wit of rood/wit met een slank lichaam en dubbele staart.
- Sarasa goudvis: mijn persoonlijke favoriet vanwege de mooie rode en witte kleuren.
- Tamasaba goudvis: Zeldzame goudvis met een hoge rug, ei-vormig lichaam en lange staart.
Sluierstaart goudvissen
Buiten de hierboven genoemde varianten op de gewone goudvis zijn er ook de zogenaamde sluierstaart goudvissen. Het verschil tussen een goudvis en een sluierstaart is dat een sluierstaart gefokt is op bepaalde kenmerken, zoals bijvoorbeeld: een groot hoofd, sierlijke staart of andere kenmerken die men naar voren wenst te brengen.
Over het algemeen zijn sluierstaarten een wat zwakkere vis, juist omdat ze zijn door gefokt op uiterlijk en niet op gezondheid. Daarom zijn sluierstaarten ook wat moeilijker te houden en zijn ze vatbaarder voor ziektes. Sluierstaarten zijn daarom ook niet geschikt om in een vijver te zetten.
Laat je dit echter niet afschrikken: het zijn nog steeds erg leuke vissen die echt iets toevoegen aan je aquarium. Met de informatie op deze pagina gaat het jou echt lukken om succesvol sluierstaarten in je aquarium te zetten!
Dit zijn de 7 meest populaire sluierstaart goudvissen:
- Oranda sluierstaart: Kenmerkend voor de Oranda is het grote hoofd en het dikke lijf.
- Ryukin sluierstaart goudvis: heeft een verhoogde rug en een sierlijke dubbele staartvin.
- Ranchu (Buffelrug) sluierstaart: de rugvin ontbreekt, heeft een dikke buik en soms een groot hoofd.
- Telescoopoog sluierstaart: de ogen puilen uit de vis zoals een telescoop.
- Parelschub sluierstaart: vanwege het hoge calciumgehalte in de schubben schitteren deze als parels.
- Blaasoog sluierstaart: onder de ogen zitten grote zakken water die kenmerkend zijn voor deze vis.
- Hemelkijker sluierstaart: de oogjes van deze vis kijken constant naar boven.
Wat heb je nodig voor goudvissen?
1. Aquarium
Vanzelfsprekend heb je een aquarium nodig voor een goudvis. Het is hierbij belangrijk dat je kiest voor voldoende ruimte zodat de goudvissen zich goed kunnen bewegen en ruimte hebben om te groeien.
Eerder noemde ik al een minimale inhoud van 100 liter per goudvis, voor de standaard goudvis zelfs 120 liter. Daarna moet je ook nog een aantal liters optellen per extra goudvis. Afhankelijk van het soort 50 tot 75 liter voor elke volgende goudvis.
Een minimale vereiste is een lengte van ten minste 120 centimeter. Bedenk dat een goudvis wel 30 centimeter kan worden. In een aquarium zal dat eerder 25 centimeter zijn, maar toch, je wil de vis de ruimte geven om een stukje te zwemmen.
Als je kijkt naar de minimale lengte van 120 centimeter dan kom je realistisch gezien uit op een aquarium van 240 tot 300 liter. Afhankelijk van het soort kunnen daar 5 tot 7 goudvissen in.
Lees ook eens mijn artikel hoe groot een aquarium moet zijn voor goudvissen. Je zult verstelt staan hoe groot het aquarium minimaal moet zijn.
2. Filter
In elk aquarium is een filter van levensbelang. Een filter zorgt voor mooi helder water en nog belangrijker: het haalt de meeste gevaarlijke afvalstoffen uit het water.
Goudvissen staan er bekend om dat het grote vervuilers zijn. Mede omdat ze geen maag hebben en daarom het eten wat ze opeten (bijna direct) aan de achterkant er weer uitkomt. Het gevolg hiervan is dat er ammoniak in het water terecht komt. Een te hoge concentratie aan ammoniak is dodelijk voor vissen.
Hoewel goudvissen sterke vissen zijn is het noodzakelijk om een krachtig filter te installeren die de ammoniak en nitriet uit het water filtert. Wat ik voor goudvissen aanraad is om zeker een filtercapaciteit te nemen van 5 maal de inhoud van het aquarium. Heb je een aquarium van 250 liter, neem dan een filter met een doorstroom van 1250 liter per uur.
Ik geef zelf de voorkeur om twee filters in een redelijke groot aquarium te gebruiken. Dit scheelt niet alleen in kosten, maar ook is er niet gelijk paniek wanneer een filter uitvalt. Je kunt dus ook twee kleinere filters nemen van elk 625 liter per uur om dezelfde filtercapaciteit te behalen.
Met twee filters is je stikstofcyclus (hier laten meer over) tevens een stuk stabieler. Bij een onderhoud maak je slechts 1 filter schoon zodat nu al je bacteriën in het biologisch filtermateriaal opnieuw moeten aangroeien. Hierdoor is je kwaliteit van het water ook een stuk beter, en daar zijn je goudvissen je dankbaar voor.
3. Luchtpomp
Goudvissen in het algemeen leven het beste in zuurstofrijk water en hebben al snel last van water waarin niet genoeg zuurstof zit.
Om snel en effectief zuurstof in het water te krijgen kun je gebruik maken van een luchtpomp die je op een luchtsteentje aansluit. Door op deze manier lucht in het water te brengen zal het zuurstof in het water oplossen. En juist dat opgeloste zuurstof gebruiken de vissen om in leven te blijven.
4. Bodem
De bodem van een aquarium geeft het een natuurlijke uitstraling en zorgt ervoor dat je waterplanten een punt hebben om te kunnen wortelen. Bij het houden van goudvissen in een aquarium is het belangrijk dat je de juiste bodem kiest.

Van nature eten goudvissen eten echt werkelijk alles op: alles wat in hun mond past doen ze er in. En ja, ook de kiezeltjes van je bodem! Ze zijn namelijk op zoek naar overgebleven eten of algen en door die kiezeltjes in hun mond te doen hopen ze dat laatste stukje eten nog te vinden.
Uiteraard eten ze die kiezeltjes niet op. Ze spugen het uit en gaan weer verder op zoek.
Waar je op moet letten is dat de bodem van je aquarium voor goudvissen niet te fijn, te scherp of te groot is. Zand is bijvoorbeeld zou fijn dat ze het per ongeluk in kunnen slikken. Ook scherpe steentjes kunnen hun mond beschadigen als ze die opeten. Bij grote kiezeltjes zou het kunnen dat ze het wel kunnen innemen, maar het er vervolgens niet meer uit gaat.
De ideale bodem is naar mijn mening kleine kiezeltjes van 3 tot 5 millimeter, afgewisseld met wat grotere stenen ter decoratie. Die grotere stenen zou je om de planten kunnen zetten (zie punt 5 hieronder).
Uiteraard kun je er voor kiezen om helemaal geen bodem aan te leggen. Dat maakt het schoonmaken ook een stuk makkelijker aangezien je vissen nogal veel poepen.
Let ook op met een voedingsbodem: dat is echt een no go! Een goudvis wil nog wel eens in de bodem woelen, en als dat je voedingsbodem is kan dat ervoor zorgen dat je waterkwaliteit snel achteruit gaat!
5. Planten
In een aquarium zorgen planten voor beschutting en geven ze extra zuurstof af aan het water. Ook je goudvissen zijn dol op de planten: ze proberen je planten uit de bodem te trekken of op te eten. Heerlijk!
Voor jou als aquariumhouder natuurlijk minder fijn. Er zijn wel een aantal trucjes om toch planten in een goudvissen aquarium te houden. Je zou onder andere wat grotere stenen rondom de plant kunnen leggen zodat de goudvissen ze niet eruit kunnen woelen.
In mijn ogen is zijn javavarens de beste keus voor een goudvissen aquarium. Deze kun je namelijk aan een steentje of stuk hout vastbinden zodat de goudvissen de plant niet uit het water kunnen trekken. Daarnaast vinden de goudvissen deze plant niet lekker waardoor die over het algemeen met rust gelaten wordt. Javavaren ziet er esthetisch ook erg mooi uit.
Ook is waterpest een goede keuze. Hoewel goudvissen waterpest kunnen eten, groeit deze zo snel dat deze het gewoon overleeft. Daarbij komt nog dat waterpest niet eens in de bodem van je aquarium hoeft te staan: als het kan ronddrijven is dat meer dan genoeg.
De beste goudvis aquarium planten:
- Javavaren
- Waterpest
- Vallisneria
- Penningkruid
- Salvinia natans
- Limnobium
6. Verlichting
Over het algemeen hebben vissen ergens tussen de 8 en 12 uur licht nodig per dag. Voor goudvissen zou ik zelf voor de 10 uur gaan zodat ze hun kleur niet verliezen.
Hoeveel verlichting (lees: hoe sterk) je nodig hebt is afhankelijk van de hoeveelheid planten in je aquarium. Als je aquarium niet vol staat met planten, wat waarschijnlijk niet het geval is in een goudvissen aquarium, dan kun je als richtlijn 15 lumen per liter aanhouden. Voor een 240 liter aquarium is dat 3800 lumen, ongeveer 3x 24W TL T5 lampen.
Wordt je goudvis wit? Dan heb je te weinig licht. Krijg je last van algen? Dan heb je teveel licht (of te weinig voeding voor je planten). Lees hier mijn artikel als je goudvis om een andere reden van kleur veranderd of zwart wordt. Vaak is er iets anders aan de hand dan problemen met je verlichting.
Belangrijk is wel dat je aquarium minimaal 8 tot 12 uur per dag donker is. Hierdoor geef je de goudvissen een kans om te rusten en te slapen. Goudvissen hebben geen oogleden en kunnen hun ogen daarom niet sluiten zoals een mens dat wel kan.
Benieuwd naar welke en hoeveel verlichting je nodig hebt? Kijk dan even naar het artikel dat ik hier geschreven heb over aquarium verlichting. Aan de hand van een aantal praktische voorbeelden kun je zelf de juiste verlichting bepalen voor je goudvissen.
7. Decoratie
Goudvissen vinden decoratie zoals kasteeltjes, bruggen en grote stenen geweldig. Het zijn actieve vissen die het fijn vinden om zich te verstoppen of met de decoratie te spelen.
Daarnaast geeft het de goudvissen ook een kans om zich even terug te trekken om uit te rusten. In de natuur zoeken ze een rustplek op bij grote stenen en planten, en in het aquarium zal dat je decoratie zijn.
Je moet bij het aanschaffen van decoratie erop letten dat deze geen scherpe randen heeft, geschikt is voor een aquarium en niet al te klein is.
Het is uiteraard wel de bedoeling dat de vissen nog ongestoord kunnen zwemmen, dus zet er niet te veel decoratie in.
8. Goudvissen
Het klinkt voor de hand liggend dat je goudvissen in een goudvissen aquarium zet. Waar ik hiermee op doel is dat je meer dan 1 goudvis moet hebben.
Hoewel goudvissen in het wild niet in scholen leven, zijn het wel sociale vissen. Door meerdere goudvissen in het aquarium te zetten zullen ze zich veiliger voelen en ook zul je zien dat ze regelmatig elkaar gaan opzoeken.
9. Water
Het laatste wat je in een aquarium voor goudvissen nodig hebt is water van goede kwaliteit. Om die kwaliteit te krijgen heb je een goed filter nodig en moet je zelf ook regelmatig de handen uit de mouwen halen tijdens het onderhoud van het aquarium.
Goudvissen zijn zeer sterke vissen die onder barre omstandigheden weten te overleven. Temperaturen zo laag als 2°C of sterk vervuild water is geen probleem voor een tijdje. Het is natuurlijk altijd beter om het water voor goudvissen in optimale conditie te houden!
Het belangrijkste hierbij is dat je ervoor zorgt dat het ammoniak en nitriet gehalte in het aquarium water onder de 0.5mg per liter blijft. Dit doe je door een goed filter te installeren, niet te veel te voeren, regelmatig het water te verversen en het aquarium schoonmaken.
Door middel van een druppeltest kun je heel nauwkeurig deze waterwaardes controleren. In het begin zou ik dan ook aanraden om elke week minimaal de ammoniak en het nitriet te meten. Zo weet je of je goed bezig bent, of toch nog iets moet veranderen aan je onderhoud of apparatuur.
Verder is het belangrijk om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Kies voor goudvissen een temperatuur tussen de 18°C en 22°C. Hoe stabieler, hoe beter.
Goudvis aquarium opstarten
Nu je weet wat je nodig hebt voor een goudvissen aquarium kan er begonnen worden met de installatie en het opstarten van een goudvis aquarium. Wacht nog even met het kopen van je goudvissen: je aquarium moet eerst 4 tot 6 weken indraaien!
Aquarium indraaien
Je kunt niet zomaar een aquarium vullen met kraanwater en de vissen erin zetten. Je vissen produceren namelijk afvalstoffen dat door bacteriën moet worden afgebroken. In kraanwater zitten deze bacteriën niet, dus er moet eerst wat gebeuren om ervoor te zorgen dat die bacteriën wél in je aquarium zitten.
Met het indraaien van een aquarium ga je ervoor zorgen dat deze bacteriën zich kunnen vestigen in het aquarium zodat ze de afvalstoffen van je vissen kunnen afbreken. Dit wordt ook wel het opstarten van de stikstofcyclus genoemd.
Zo kun je het goudvissen aquarium indraaien:
- Vul het aquarium met kraanwater, zet de verlichting 10 uur per dag aan en laat je luchtpompje en filter altijd aan staan.
- Strooi daarna een beetje visvoer in het aquarium, ongeveer een halve theelepel is voldoende.
- Aangezien er nog geen vissen in het aquarium zitten gaat het visvoer rotten, waarbij onder andere ammoniak vrijkomt en de juiste bacteriën die het ammoniak afbreken.
- Een deel van die bacteriën kunnen het ammoniak afbreken tot nitriet, en een andere bacteriekolonie breekt nitriet af tot nitraat (minst schadelijk) en fosfaat.
- Deze bacteriën zullen zich gaan vermenigvuldigen in het water en gaan zich uiteindelijk vestigen in het biologisch filtermateriaal.
- Het kan goed zijn dat je water troebel wordt (witte waas), en dat is volkomen normaal. Dat is een teken dat je aquarium in leven komt.
- Na twee weken doe je nog eens wat visvoer in het aquarium. Dit gaat rotten, de bacteriën vermenigvuldigen zich en stabiliseren uiteindelijk het aquarium.
- Vanaf nu dien je elke week het water te meten op ammoniak en nitriet. Je zult zien dat eerst het ammoniak en nitriet gehalte omhoog schiet, waarna het vervolgens steeds verder afneemt. Het neemt af doordat de goede bacteriën in het filter deze stoffen afbreken. Heb je geen spullen om het water te meten? Je kunt dan ook 4 tot 6 weken (of nog langer) wachten, vaak is dat voldoende tijd voor een aquarium om in te draaien.
- Zodra je aquarium geen ammoniak en nitriet meer bevat is het aquarium ingedraaid.
- Vervang nu 80% van het water, laat het op temperatuur komen en dan kunnen je vissen erin.
Belangrijk om te weten tijdens het indraaien
Filter
Tijdens het indraaien is het belangrijk dat je het filter niet schoonmaakt. De bacteriën moeten zich daar namelijk vestigen, en door het filter schoon te maken vertraag je het proces alleen maar. Laat de natuur haar best doen en jij kunt het beste geduldig afwachten.
Verlichting
Ook hoef je de verlichting niet op te bouwen. Die kan gewoon aan worden gezet op bijvoorbeeld 10 uur per dag licht.
Na het indraaien
Nadat het aquarium is ingedraaid heb je een mooie hoeveelheid bacteriën opgebouwd in het filter. Het nadeel is wel dat deze bacteriën nitraat in het water achterlaten. Je kunt dit eruit halen door 80% van het water te verversen. Het filter laat je overigens met rust, die is niet vies en je wilt de bacteriën niet door het putje spoelen.
Nadat je het water hebt ververst kun je de vissen in het aquarium zetten.
Wat gebeurt er als je nu de goudvissen in een ingedraaid aquarium zet? Ze gaan eten, produceren uitwerpselen en ammoniak. Dit biologisch afval kan nu effectief worden afgebroken door de goede bacteriën in het filter zodat je goudvissen in veilig water zitten. Zonder die bacteriën zou het water binnen enkele dagen erg giftig worden voor je vissen.
Het kan voorkomen dat je een witte waas door je aquarium krijgt de eerste paar dagen nadat je de vissen erin hebt gezet. Dit is een volkomen normale reactie en is vaak een goed teken. Ik heb een mooi artikel geschreven over een witte waas in het aquarium als je meer wilt weten, of als de witte waas langer dan 4 dagen in je aquarium aanwezig blijft.
Goudvis verzorgen en waar op letten
Goudvissen voeren
Ik zal hier even kort maar krachtig uitleggen waar je op moet letten bij het voeren van goudvissen. Het advies is om je echt goed in te lezen en dat leg ik uit in dit artikel: Handleiding goudvis voeren.
- De basisvoeding van goudvissen bestaat uit vis vlokken of korrels. Ik adviseer om met vis vlokken te beginnen, maar als ze hierdoor teveel lucht binnenkrijgen kun je het beste overstappen op zinkende korrels.
- Voor jonge vissen: voer ze 2 tot 3 keer per dag een hoeveelheid die ze binnen 1 minuut op kunnen eten.
- Voor oudere vissen: voer ze 1 keer per dag een hoeveelheid die ze binnen 2 minuten op eten.
- Als er voer overblijft probeer dit dan uit het water te scheppen en geef volgende keer minder eten. De goudvissen vervuilen het water al genoeg en eventueel rottend voedsel zorgt voor een snellere verslechtering van de waterkwaliteit.
- Het teveel voeren van goudvissen kan overigens lijden tot verstoppingen.
- Je kunt gerust een keer een dag niet voeren, bijvoorbeeld elke maandag. Zo zorg je ervoor dat ze niet teveel eten en ze hun darmen kunnen legen.
- Voeg aan de basisvoeding ook nog wat dierlijk en plantaardig voedsel zoals: muggenlarven, bloedwormen, gekookte erwten zonder schil. Hierdoor krijgen de goudvissen genoeg voedingsstoffen binnen en ze zullen er ook van smullen.
Controleer regelmatig je waterwaardes
Zoals ik al meerdere malen aangegeven heb zijn goudvissen hele grote vervuilers van water. Als ze teveel eten krijgen poepen ze het gelijk uit, ze produceren van nature ammoniak en hebben daarbij ook nog eens een behoefte aan zuurstofrijk water.
Het is daarom belangrijk dat je zeker in de eerste paar maanden je waterwaardes regelmatig controleert. Hiermee kun je bepalen of je apparatuur in balans is met je aquarium. Controleer het water hierbij op ammoniak, nitriet, nitraat en eventueel nog de pH waarde.
Als je merkt dat het ammoniak en nitriet gehalte regelmatig boven de 0.5mg per liter (0.5 ppm) komen, dan is er iets aan de hand: je filter doet zijn werk niet goed of er is teveel biologisch afval in het water. Denk aan overvoeding, rotte planten of simpelweg te veel vissen voor je filter.
Bij een te hoog nitraatgehalte moet je vaker het water verversen. Nitraat is namelijk een bijproduct dat de goede bacteriën produceren, nadat ze ammoniak en nitriet afbreken. Nitraat haal je alleen uit het water door regelmatig een deel te verversen.
Happen je goudvissen naar lucht? Grote kans dat er te weinig zuurstof in het water zit. Zorg dan ervoor dat je een extra luchtsteentje of wat meer planten in het aquarium zet. Ook kan het helpen om de temperatuur iets te verlagen, als dat al mogelijk is.
Onderhoud goudvissen aquarium
Bij een goudvis aquarium zul je wellicht iets vaker onderhoud moeten plegen dan bij andere vissoorten. De belangrijkste reden voor het onderhoud is om te zorgen voor een goede waterkwaliteit.
Over het algemeen moet je zorgen dat er niet teveel rotzooi op de bodem van het aquarium ligt, je het water regelmatig deels ververst en het filter controleert.
Water verversen
Eens per week raad ik aan om 30% van het water te verversen. Zorg ervoor dat je het nieuwe water via een thermostaat kraan op de juiste temperatuur instelt, of laat het nieuwe water eerst op dezelfde temperatuur komen als het aquarium (vaak kamertemperatuur).
Het toevoegen van te warm of te koud water, ten opzichte van het aquariumwater, kan zorgen voor onnodige stress bij de vissen. Het is vooral oppassen in de winter met te koud kraanwater.
Filter schoonmaken
Hoe vaak je het filter moet schoonmaken hangt af van de mate waarin je vissen het aquarium vervuilen en hoe groot je filter is. Ik zou persoonlijk om de maand het filter een keer controleren en schoonmaken.
Er zijn twee hele belangrijke dingen waarop je moet letten bij het schoonmaken van je filter:
- Maak nooit meer dan 50% van het biologisch filtermateriaal schoon
- Maak altijd je filters schoon met aquariumwater, niet met kraanwater
In het biologisch filtermateriaal leven al je goede bacteriën die je water veilig maken voor de vissen. Als je alles in 1 keer schoonmaakt heb je kans dat je een groot deel van deze bacteriën verliest. Hierdoor kan het water giftig worden door de sterke vervuiling.
Ook maak je de filters schoon met aquariumwater om diezelfde reden: je wilt zoveel mogelijk bacteriën op je filtermateriaal in takt houden. Het doel van schoonmaken is om de troep uit het filter te halen en dat kan prima met aquariumwater.