
Een helder aquarium wil iedereen hebben, maar soms wordt het aquarium water troebel. Ik vroeg me af waarom mijn aquarium water niet meer helder was, en kwam erachter dat het wel 9 oorzaken kan hebben.
Troebel aquarium water met een witte waas wordt veroorzaakt door bacteriebloei in het water, maar kan ook een oorzaak zijn van het grind of zand op de bodem dat niet goed is schoongemaakt. Als het aquarium water een groene tint heeft is dit het gevolg van zweefalg.
Gelukkig kunnen deze oorzaken makkelijk worden aangepakt zodat je weer helder water krijgt. Heb jij mistig of groen aquariumwater? Lees dan snel verder hoe je het op een natuurlijke manier oplost.
Oorzaken van troebel water in een aquarium
1. Witte waas in aquarium
Een witte waas, of mistig water, in een aquarium kan voorkomen als de bacteriën die in je water zweven zich ineens beginnen te vermenigvuldigen. Deze bacteriën hebben voedsel nodig die ze kunnen halen uit rottend eten, planten of dode vissen. Hoe meer voedsel er voor de bacteriën is, hoe meer het er worden.
Op een gegeven moment heb je er zoveel in het water rondzwemmen dat deze het licht van je aquarium weerkaatsen waardoor het mistig wordt. Lees ook mijn artikel over een witte waas in het aquarium omdat het vaak giftig (en dodelijk) kan zijn voor je vissen.
Oplossing voor het verwijderen van witte waas
Het is belangrijk om de oorzaak van de witte waas aan te pakken. In dit geval is dat dus niet teveel voeren, overgebleven voedsel van de bodem verwijderen, rotte plantdelen weghalen en kijken of er geen vis is gesneuveld toevallig.
Zodra je de oorzaak hebt aangepakt is het een kwestie van een deel van het water verversen, je waterwaardes controleren (ammoniak en nitriet) en een paar dagen geduld hebben. Vaak trekt de witte waas vanzelf weg.
2. Troebel groen aquariumwater door zweefalg
Een veelvoorkomend probleem voor beginners is zweefalg in het aquarium. Zweegalg zijn hele kleine
Is je aquarium water groen? Dan heb je te maken met zweefalg dat zich goed heeft kunnen vestigen in het aquarium. Normaal gesproken zijn ze altijd wel aanwezig en zie je ze niet. Als ze echter in grote mate aanwezig zijn zal de transparantie van het water minder worden, waardoor je die groene tint door het water ziet.
Het kan zijn dat je teveel vissen in het aquarium hebt. Elke vis produceert bioafval, en laat dat nou net de favoriete maaltijd zijn voor algen en je planten. Om dit te voorkomen moet je simpelweg wat vissen in een ander aquarium zetten.
Ook licht bevorderd de groei van zweefalg. Zet je aquarium daarom niet in het zonlicht en zorg ervoor dat je lampen niet langer dan 10 uur per dag aan staan. Kijk ook eens naar mijn complete handleiding voor het kiezen van de juiste verlichting voor je aquarium.
Let er tevens op dat je de vissen niet teveel voert. Dit kan leiden tot de eerder genoemde witte waas, maar kunnen ook een voedingsbron zijn voor de algen.
Zweefalg effectief bestrijden
Waarschijnlijk ben je hier terecht gekomen omdat je al last hebt van zweefalg in je aquarium. Gelukkig is het heel makkelijk én op een natuurlijke manier te bestrijden. Laat je vooral geen dure spulletjes aansmeren. Hier komen ze:
- Maak het aquarium vier tot vijf dagen volledig donker met een doek, en begin daarna weer met het langzaam opbouwen van het lichtschema. Door een gebrek aan licht zullen de algen vanzelf afsterven.
- Nieuwe aquariumbewoners nodig? Misschien zijn algenetende slakken of vissen wel wat voor jou!
- Ook planten kunnen het bioafval van de vissen goed gebruiken. Als je meer planten in je aquarium plaatst heeft zweefalg minder kans om (snel) te groeien.
3. Aquarium water troebel door hout
Het is tegenwoordig erg populair om hout in je aquarium te zetten. En terecht, het ziet er erg decoratief uit. Maar je kunt hout niet zomaar onbehandeld in het aquarium zetten, want daardoor zal het een bruine tint aan je water afgeven.
Deze bruine tint is afkomstig van de tannines die in het hout zitten. Door het hout langere tijd in het water te leggen (je aquarium dus) zullen deze tannines vrijkomen en in het water oplossen. Het gevolg is bruin, soms gelig, water!
Je kunt de tannines in bruin aquariumwater met actieve kool uit het aquarium filteren. Binnen enkele dagen is je aquarium weer kleurloos en helder.
4. Troebel aquarium door grind
De beginnersfout die ik zelf heb gemaakt bij het vullen van mijn eerste aquarium is dat ik de steentjes voor de bodem niet goed gespoeld had. Waarom zou dat moeten? Ze komen immers in een bak met water te staan.
Het zijn niet de steentjes die verkeerd zijn, maar het hele fijne stof dat tussen de steentjes zit die zorgen voor een troebel aquarium. Tijdens het transport van de aquarium steentjes schuren ze als het ware tegen elkaar aan en daar komt stof bij vrij. Als je dus die hele zak grind in je aquarium kiept zit daar ongetwijfeld ook een flinke hoeveelheid stof tussen.
Zodra je het aquarium gaat vullen met water beginnen die stofdeeltjes, die overigens heel klein zijn, los te komen van het grind en ze gaan zich vermengen met het water. Omdat ze zo klein zijn zweven ze door het water waardoor een witte waas ontstaat en dus troebel wordt.
Als je nog geen filter hebt aangesloten zullen deze deeltjes langzaam weer naar beneden gaan. Echter als er vissen in het aquarium komen, of het water komt in beweging, dan zullen deze stofdeeltjes weer opwaaien en is het aquarium weer troebel. Een goed aquariumfilter kan deze stofdeeltjes er gelukkig makkelijk uitfilteren en het is een kwestie van geduld voordat je aquarium weer kraakhelder is.
Voorkom troebel aquarium door grind: doe een deel van het grind in een vergiet en spoel deze grondig uit totdat het water er weer helder uit komt. Dan zit je goed en kan het grind in het aquarium worden gelegd.
5. Aquarium mistig door zand
Net zoals met aquariumgrind kun je ook zand niet zomaar in het aquarium doen. Vaak is het zand niet gespoeld en zodra je er water bij gaat doen zal het water bijna altijd troebel worden.
De oplossing is door eerst het zand grondig te spoelen zodat alle viezigheid eruit is. Doe simpelweg wat zand in een emmer en vul deze af met water. Daarna kun je met je handen door het zand bewegen en langzaam het water weg laten stromen. Dit moet je waarschijnlijk een paar keer herhalen totdat het water helder is.
Heb je het aquarium al gevuld met zand en is daardoor het water troebel geworden? Geef de filter een aantal dagen de tijd om het water weer helder te krijgen. Controleer tussendoor de fijne filterwatten en reinig ze indien nodig.
6. Troebel aquarium na opstarten
Bij het indraaien van een aquarium komt het vrijwel altijd voor dat je water troebel wordt. Dit troebel water is vaak melkachtig wit van kleur en wordt ook wel een witte waas genoemd.
Deze witte waas komt doordat de bacteriën die tijdens het opstarten in het water zitten zich snel kunnen vermenigvuldigen. Op een gegeven moment zijn het er zoveel dat het water mistig wordt.
Deze witte waas is heel normaal en zal na een aantal dagen vanzelf wegtrekken. Aangezien er nog geen vissen in je aquarium zitten tijdens het indraaien hoef je je geen zorgen te maken. Water verversen en het filter verschonen is niet aan de orde.
Laat de natuurlijk fijn haar werk doen en je zult zien dat het water vanzelf kraakhelder wordt.
7. Water troebel door voedingsbodem
De voedingsbodem in het aquarium is vaak bedekt met een laagje grind zodat deze niet direct in aanraking komt met stromend water. Echter, als het grind niet meer op de voedingsbodem ligt is de kans groot dat de fijne deeltjes door je water gaan zweven. Het resultaat is een oranje of bruin gekleurde mistlaag.
Het zou goed kunnen dat tijdens het vullen van je aquarium de waterstraal tot aan de voedingsbodem is gekomen, of dat vissen simpelweg zijn gaan spelen in het grind.
De oranje mist zal vanzelf wegtrekken en het is zaak om de voedingsbodem weer goed te bedekken met grind.
Ik ben zelf geen fan van een voedingsbodem omdat je er zoveel problemen mee kunt hebben, waaronder troebel water door een ongelukje.
8. Aquarium troebel na schoonmaken
Na het reinigen van je aquarium of filter kan het voorkomen dat je water troebel wordt, of dat er stukjes in het water rondzweven die er eerst niet water.
Op zich is dat normaal. Het zijn gewoon deeltjes die los zijn gekomen van de bodem, decoratie of planten die nog in het water zitten. Je filter zal deze vanzelf weer opzuigen.
Waar je wel op moet letten is een witte waas in je aquarium nadat je het filter hebt schoon gemaakt. Als je het filter bijvoorbeeld hebt gereinigd in kraanwater is de kans groot dat je bacteriekolonie nu weg is. Hierdoor is je hele ecosysteem uit balans en potentieel erg gevaarlijk voor je vissen!
9. Troebel water na het vullen van aquarium
Ook na het vullen van een aquarium kan troebel water ontstaan. Het kan komen door opstuivend zand, of het vuil dat eerst op de bodem lag is nu vrij aan het rondzweven.
Aquarium grind dat niet grondig is gewassen kan ook zorgen voor troebel water, zie ook punt 4 van dit artikel.
Het is een kwestie van tijd dat het water weer helder wordt. Geef de filter dus even de tijd om het te verwerken.