Stinkend aquarium? 7 Manieren om het op te lossen


troebel aquarium met witte waas

Een aquarium dat in optimale conditie is stinkt niet. Toch kan het voorkomen dat je aquarium water een vieze geur kan gaan afgeven en dan moet je actie ondernemen.

Stinkend aquarium water is het gevolg van bacteriën die organische stoffen afbreken waarbij gassen vrijkomen. Dit kan het gevolg zijn van een dode vis, overvoeding, dode planten of rot in de bodem. Ook kan de oorzaak liggen bij een verstopt filter of slecht onderhoud van het aquarium.

Hieronder heb ik deze probleempunten verder toegelicht en lees je hoe je de stinkende geur kunt aanpakken. Tot slot ook nog enkele tips voor het reguliere onderhoud aan je aquarium om deze problemen te voorkomen.

7 Oorzaken van stinkend aquarium water

1. Aquarium water ruikt naar vis

Helaas heeft een vis niet het eeuwige leven, en er komt een dag dat deze de geest geeft. Als een vis is overleden drijft deze meestal vanzelf naar de bovenkant van je aquarium, maar dat is niet altijd het geval. Sommige vissen verstoppen zich graag in planten of decoratie, en als deze de geest geven kan het voorkomen dat je het niet direct opmerkt. Vooral bij grote aquariums waar redelijk wat vissen in rondzwemmen zul je niet snel opmerken dat er eentje ontbreekt.

Na verloop van tijd zal de vis zich gaan ontbinden waardoor er een stinkende geur vanaf komt. Die geur zul je snel herkennen als rotte vis. Zodra je het ruikt herken je de geur meteen. Daar hoef je echt geen specialist voor te zijn.

Een dode vis in je aquarium zorgt voor stank en de oplossing hiervoor is (dood)simpel: haal de vis uit het water.

De stinkende geur zal snel verdwenen zijn nadat je de vis uit het aquarium hebt gehaald. Wel is het verstandig je waterwaardes te controleren! Hiermee kun je direct zien of er giftige stoffen in het water zitten, en voorkom je dat er meer vissen dood gaan.

2. Te veel voer voor de vissen

Als je de vissen in je aquarium te veel voedsel geeft, of voedsel dat overblijft na het voeren, dan kan dit neerslaan op de bodem van het aquarium. Het visvoer kan zich dan gaan nestelen tussen het grind en de kiezeltjes waardoor het na verloop van tijd kan gaan rotten.

Ook kan het visvoer worden door de filter worden opgezogen waardoor het de filter niet meer uit komt. Ook hier zal het voedsel vergaan en een onprettige geur beginnen af te geven.

Het af en toe teveel voeren van vissen kan in veel gevallen geen kwaad, maar zorg dat je niet systematisch teveel voer geeft. Liever iets te weinig dan te veel.

Oplossing:
De volgende keer dat je de vissen voert moet je goed opletten hoeveel ze kunnen eten binnen 1 à 2 minuten (verschilt per vissoort). Als er iets overblijft betekend dit dat je simpelweg te veel voer hebt gegeven. Laat dit teveel aan voer niet ronddrijven in het aquarium, maar schep het met een netje eruit. De kans is namelijk groot dat de vissen het niet meer opeten en dus naar de bodem zakt.

Als je denkt dat overvoeding het probleem van het stinkende aquarium water is, dan is het verstandig om je bodem schoon te maken en om een deel van je filter te reinigen. Hiermee heb je weer een verse start en zal het water op een gegeven moment weer neutraal ruiken.

3. Een aquarium plant is afgestorven

Planten in je aquarium zijn continue in de groei en daarbij kan het voorkomen dat een oud stukje plant afsterft. Ook kan het zijn dat je vissen de planten zó lekker vinden dat deze loskomt van de bodem en in het aquarium rond drijft.

Een dode plant zal meestal neerslaan op de bodem van je aquarium waarna het door de bacteriën wordt afgebroken, of de plantdelen worden simpelweg in je filter gezogen. Tijdens het rotten komen gassen vrij waardoor het aquarium gaat stinken.

Oplossing:
Als je merkt dat een plant(deel) is afgestorven, haal deze dan direct uit het water. Daarmee voorkom je dat deze gaat rotten en een vieze geur afgeeft. Zorg er tevens voor dat je een goede mix van verschillende planten in je aquarium hebt én dat het niet bomvol staat.

4. Te veel vissen in het aquarium

Veel vissen betekend veel afvalstoffen, zoals poep, in het water. Ook overvoeding kan ervoor zorgen dat je vissen veel meer afval produceren en je filter kan moeite hebben om deze er op tijd uit te filteren.

Sommige vissen produceren nu eenmaal meer poep dan andere vissen, dus het is belangrijk om te weten hoe groot je aquarium moet zijn om dit in balans te houden. Goudvissen staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze grote vervuilers zijn en hebben daarbij dus ook een groot aquarium nodig. Hier kun je lezen hoe groot een aquarium voor goudvissen moet zijn.

Oplossing:
Als je denkt dat overpopulatie de oorzaak is van stinkend water in je aquarium, dan moet je ervoor zorgen dat er simpelweg minder vissen in zitten. Denk bijvoorbeeld aan een tweede aquarium of geef de vissen weg aan een vriend of handelaar. Een gezonde leefomgeving in het water is prettiger voor de vissen. Je wilt toch het beste voor ze?

Na een aantal dagen zal het aquarium water weer neutraal ruiken als dit het probleem was. Wil je liever sneller resultaat? Doe dan een deel van het water verversen, dan hoeft je filter minder hard te werken.

5. Iets is in de bodem gaan rotten

Als je aquarium ruikt naar rotte eieren (zwavel) dan is er waarschijnlijk iets in je bodem aan het rotten. Dit kan bijvoorbeeld plantmateriaal of voeding zijn die tussen de steentjes is vast komen te zitten.

Zodra dit afval tussen de steentjes dicht slipt, waardoor er geen natuurlijke doorstroming kan plaatsvinden, zal dit door de bacteriën worden afgebroken. Hierbij komen gassen vrij die zich als een luchtbel kunnen ophopen in de bodem van je aquarium.

Deze luchtbellen komen vrij als de bodem wordt aangeraakt, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken of door een vis, met als gevolg een stinkende lucht rondom je aquarium.

Oplossing:
Voorkom dat je bodem dicht slipt en de zwavelgassen zich kunnen opbouwen in de bodem. Dit kun je doen door voorzichtig het grind of zand op de bodem te bewegen, bijvoorbeeld elke keer dat je het water ververst in je aquarium. Schenk vooral aandacht aan de hoeken van je aquarium en rondom planten en decoratie.

6. Het filter is vuil of verstopt

In je filter zitten bacteriën die helpen om het ammoniak en nitriet in het water af te breken. Je filter verwerkt minimaal 4 keer de hoeveelheid water die in je aquarium zit en zorgt voor een gezonde leefomgeving voor je vissen.

Al die kleine deeltjes die door de filter worden vastgehouden wordt op een gegeven moment zoveel dat er geen goede doorstroming meer kan plaatsvinden. Hierdoor werken de bacteriën minder effectief en kunnen simpelweg het water niet snel genoeg verwerken. Dit zal resulteren in water dat begint te stinken.

Oplossing:
In je maandelijkse onderhoudsroutine moet je ook het reinigen van je filter opnemen. Hiermee voorkom je dat het dicht gaat slippen en het aquarium water gaat stinken.

7. Het aquarium water is niet regelmatig ververst

De bovenstaande 6 punten kunnen allemaal zorgen dat er geurtjes in je aquarium water komen. Het is daarom belangrijk om eerst op deze punten te controleren en daarna een deel van je water te vervangen. Hiermee zorg je ervoor dat de bacteriën die een stinkende geur veroorzaken niet de overhand krijgen.

Voorkom stinkend aquarium water met goed onderhoud

Er zijn veel oorzaken voor stinkend aquarium water en overduidelijk moet zijn dat goed onderhoud aan je aquarium een goed begin is. Ververs regelmatig je water, maak de filters schoon en zorg voor een goede leefomgeving voor je vissen. Het zijn handelingen die bijna geen tijd in beslag nemen en je dus op moet nemen in je onderhoudsroutine.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat een aquarium helder is?
Over het algemeen wordt troebel water weer helder binnen 5 dagen nadat de oorzaak van het probleem is aangepakt. Groen water als gevolg van algengroei kan binnen 5 dagen weer helder zijn, terwijl water met een witte waas binnen 1 tot 4 dagen verholpen kan zijn.

Raoul

Hoi! Ik ben Raoul, oprichter en schrijver bij AquaBak waar ik mijn ervaring en algemene informatie deel over alles wat met aquariums en vissen te maken heeft. Mijn eerste (kleine) aquarium kreeg ik ruim 20 jaar geleden en was er meteen verslaafd aan geraakt. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Nieuwste artikelen