Aquarium filter: noodzakelijk voor een gezond aquarium


aquarium filter groot

Een filter in een aquarium dat vol staat met vissen en planten is echt noodzakelijk om een gunstige leefomgeving te creëren. Zonder filter zal je aquariumwater binnen een mum van tijd giftig worden met dode vissen en platen tot gevolg.

Waarom een filter in een aquarium? Het filter van een aquarium neutraliseert giftige stoffen zoals ammoniak en nitriet via het biologisch filtermedia. Daarnaast bevat een filter vaak ook nog een mechanisch filter waarmee vaste deeltjes, zoals stukjes plant en visvoer, uit het water worden gefilterd. Een filter draagt dus bij aan een gezonde leefomgeving voor de vissen en planten.

Er zijn diverse soorten filters te koop met elk hun voor- en nadelen. Daarnaast moet je ook je filters schoonmaken, maar ook weer niet té schoon. Te schone filters kan zelfs averechts werken en je vissen ziek maken!

Het nut van een filter in een aquarium

Alles wat in een aquarium zit leeft en zal uiteindelijk de boel vervuilen. Vissen moeten namelijk regelmatig hun behoefte doen, planten sterven af en voedsel in het water kan overblijven.

Deze factoren dragen allemaal bij aan het vervuilen van het water waardoor giftige stoffen zoals ammoniak en nitriet kunnen ontstaan. Deze zijn al in lage concentraties erg schadelijk voor je vissen waardoor het zaak is om ammoniak en nitriet zo snel mogelijk uit het water te halen.

Dat zou je kunnen doen door regelmatig het water te verversen, maar een veel betere oplossing is door het uit het water te filteren. Een filter bestaat doorgaans uit zowel biologisch als mechanisch filtermateriaal.

Het betekend echter niet dat je nooit meer water hoeft te verversen. Het verversen van water moet je nog steeds blijven doen om je aquarium in optimale conditie te houden.

Een biologisch filter klinkt ingewikkeld maar het is niets meer dan een kolonie van goede bacteriën die in het filter zitten. Ze breken de gevaarlijke stoffen zoals ammoniak en nitriet af zodat je vissen in een gezonde omgeving blijven zwemmen.

Het mechanische deel filter vaste deeltjes uit het water. Denk hierbij aan overgebleven voedsel, plantresten, uitwerpselen en dergelijke. Deze deeltjes worden door het filter tegengehouden waardoor je eens in de zoveel tijd je mechanische filter moet schoonmaken zodat het water weer goed kan doorstromen.

Zet je aquarium filter nooit uit

Hoewel een filter schadelijke stoffen uit het water kan filteren is het wel zo dat deze altijd aan moet blijven staan. Je kunt dus niet ’s avonds het filter uitzetten als je bijvoorbeeld last hebt van het geluid.

Zodra het water niet meer door het filter stroomt zullen de goede bacteriën niet genoeg zuurstof meer hebben en beginnen ze af te sterven. Hierbij zullen giftige stoffen vrijkomen door de afbraak van alle troep die in het filter zit. Dit kan al binnen enkele uren gebeuren nadat je filter is uitgezet.

Als je vervolgens weer het filter aanzet zullen deze giftige stoffen in het aquarium terecht komen waardoor je vissen mogelijk ernstig ziek worden of zelfs komen te overlijden.

Aquarium filter soorten

Dat je een filter in je aquarium nodig hebt weet je nu, maar welke aquarium filter kun je het beste kopen? Aquarium filters zijn onderverdeeld in twee categorieën namelijk:

 • Binnenfilter: hangt in het aquarium
 • Buitenfilter: hangt buiten het aquarium

Ieder type heeft zo zijn eigen voor- en nadelen die ik hieronder zal toelichten.

Binnenfilter voor- en nadelen

Voordelen van een binnenfilter

 • Het is de goedkoopste oplossing om een filter in je aquarium aan te brengen. Voor enkele tientjes heb je al een geschikt filtersysteem.
 • Het installeren van de binnenfilter is makkelijk. Je hangt deze in de hoek van je aquarium en sluit deze aan op de stroom: klaar is kees.
 • Een binnenfilter is over het algemeen stiller dan een buitenfilter vanwege de vaak kleine capaciteit.
 • Een geschikte oplossing voor kleine aquariums als je geen ruimte hebt voor een buitenfilter.

Nadelen van een binnenfilter

 • Er is slechts een beperkte keuze aan filtermedia. Vaak ben je gebonden aan hetgeen dat de fabrikant te bieden heeft voor jouw specifiek binnenfilter.
 • Door de lage capaciteit is een binnenfilter over het algemeen alleen geschikt voor kleine aquariums
 • Het filtermedia moet vaker schoongemaakt worden. Je hebt er dus meer onderhoud aan.
 • Het binnenfilter hang je in het aquarium waardoor er effectief minder ruimte is voor vissen en planten.
 • Juist omdat het binnenfilter in het aquarium hangt kijk je er al snel tegen aan.

Buitenfilter voor- en nadelen

Voordelen van een buitenfilter

 • Een buitenfilter is buiten het aquarium geplaatst waardoor je mee ruimte in je aquarium krijgt. Tevens zie je geen filter in je aquarium zitten zoals dat bij de binnenfilter wel het geval is.
 • De capaciteit is vaak groter waardoor je het water beter kunt filteren.
 • Er is ruime keuze in het type filtermateriaal dat je zelf kiest.
 • Bij sommige buitenfilters is een optie voor een verwarming. Die hoef je dan niet in het aquarium te verwerken.

Nadelen van een buitenfilter

 • Duurder in aanschaf
 • Je hebt kans dat je slangen niet goed zijn aangesloten en hierdoor gaan lekken.
 • Vaak is de pomp krachtig en minder geschikt voor kleine aquariums i.v.m. de verhoogde waterstroming.
 • Vanwege de krachtige pomp vaak ook wat minder stil in gebruik
 • Een buitenfilter plaats je buiten het aquarium waardoor je de plaats ervoor nodig hebt. Deze wordt vaak weggewerkt in een onderkast.
 • Er zitten meer onderdelen in de buitenfilter waardoor het onderhoud wat langer duurt.

Let op de capaciteit van de filter

Het allerbelangrijkste waar je bij een filter op moet letten, ongeacht of het een binnen- of buitenfilter is, is de capaciteit die deze heeft. De capaciteit is de hoeveelheid water die de pomp per uur kan verplaatsen en is uitgedrukt in liters per uur. Hoe groter je aquarium, hoe groter de capaciteit moet zijn.

Het is echt van belang dat je aquariumwater voldoende gefilterd wordt. Als algemene maatstaf kun je aanhouden dat je filtercapaciteit 5 maal de inhoud van je aquarium moet zijn. Heb je een aquarium van 100 liter, dan heb je dus een filter nodig met een minimale capaciteit van 500 liter per uur.

Als je op zoek bent naar een filter zul je al snel zien dat de fabrikant aangeeft voor welk aquarium deze geschikt is. Vaak wordt er gerekend met slechts 2 tot 4 maal de inhoud van het aquarium. Gebruik de tip die ik je hierboven gaf om zelf te berekenen of de pomp geschikt is voor jouw aquarium.

Deze capaciteit wordt echter alleen gehaald wanneer het filter nieuw is en het water er vrij doorheen kan stromen. Zodra je het filter aanzet zal deze, jawel, gaan filteren. Hierdoor zal het filtermateriaal langzaam dicht komen te slippen waardoor de capaciteit van je filter steeds minder wordt. Het kan zomaar zijn dat je 500 liter per uur filter ineens nog maar 250 of 300 liter per uur kan rondpompen.

Door een capaciteit van 5 maar de inhoud van je aquarium te pakken compenseer je hiervoor. Tevens zul je minder snel je filter schoon hoeven te maken, wat uiteindelijk ook weer beter is voor de bacteriën in het filter.

Wat kost een aquarium filter

Op het internet heb ik rondgekeken naar zowel binnen- als buitenfilters van verschillende bekende merken en capaciteiten. De gemiddeld prijs heb ik hieronder in de tabel gezet zodat je snel een indicatie krijgt hoeveel een aquarium filter kost.

Je kunt deze dus als richtprijs gebruiken als je een filter wilt aanschaffen zodat je weet waar je aan toe bent.

Zoals je kunt zien hebben binnenfilters slechts een beperkte capaciteit en zijn beter geschikt voor kleine aquariums.

Ook bij de buitenfilters kun je zien dat de prijs erg snel oploopt naarmate de capaciteit hoger wordt. Je kunt in plaats van 1 grote filter ook twee kleinere kopen om aan gewenste capaciteit te komen. Het heeft nog een voordeel: als 1 van de filters kapot gaat heb je er altijd nog eentje draaien!

InhoudCapaciteitBinnenfilterBuitenfilter
30 liter150 l/h€18,00€55,00
60 liter300 l/h€25,00€62,00
90 liter450 l/h€28,00€80,00
125 liter625 l/h€35,00€130,00
240 liter1200 l/hN.V.T.€190,00
350 liter1750 l/hN.V.T.€385,00
500 liter2500 l/hN.V.T.€550,00
Gemiddelde prijs binnen- en buitenfilters op basis van capaciteit

Aquarium filter schoonmaken

Het is belangrijk om je filters ook regelmatig schoon te maken omdat deze uiteindelijk vol gaan zitten met viezigheid. Doorgaans is het advies om elke maand het schoonmaken van de filters uit te voeren. Echter is het ook afhankelijk hoeveel vuil je vissen produceren en kan het dus vaker of minder vaak worden gedaan. Dat moet je in het begin zelf even beslissen. Ik maak ze in ieder geval om de 4 weken schoon.

Zodra je het filter gaat schoonmaken zijn dit de belangrijkste punten waar je op moet letten:

 • Gebruik altijd aquariumwater om zowel de biologische als het mechanische filter te reinigen.
 • Het mechanisch filter is schoon als alle slib en troep eruit is
 • Het biologisch filter moet je nooit in 1 keer helemaal schoonmaken! Hiermee haal je alle goede bacteriën eruit waardoor je stikstofcyclus uit balans raakt. Maak slechts 30%, hooguit 50%, van het biologisch filtermedia schoon.

Conclusie

Een filter in je aquarium is noodzakelijk om het water voor je vissen schoon te houden. Een goed filter haalt de vaste delen uit het water en voorkomt opbouw van giftig ammoniak en nitriet.

Bij de aanschaf van een filter moet je vooral op de capaciteit letten. Deze moet namelijk minimaal 5 maal de inhoud van je aquarium zijn. Het maakt daarbij niet uit of je een interne of externe filter gebruikt.

Zelf ben ik erg te spreken over buitenfilters vanwege de grote capaciteit en de hoeveelheid filtermedia dat erin zit. Ik merk dat de kwaliteit van het water een stuk beter is dan een binnenfilter. Natuurlijk hangt de keuze voornamelijk af van je budget en de afmetingen van je aquarium.

Raoul

Hoi! Ik ben Raoul, oprichter en schrijver bij AquaBak waar ik mijn ervaring en algemene informatie deel over alles wat met aquariums en vissen te maken heeft. Mijn eerste (kleine) aquarium kreeg ik ruim 20 jaar geleden en was er meteen verslaafd aan geraakt. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Nieuwste artikelen